Από την αρχαία Ελλάδα προήλθε πιθανότατα η έμπνευση για τον περίφημο«Πήλινο Στρατό» της Κίνας

Ελληνική... πινελιά στον διάσημο Πήλινο Στρατό της Κίνας


Oι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι ντόπιοι ίσως να εκπαιδεύτηκαν από Έλληνες τεχνίτες του 3ου αιώνα π.Χ.


Το 1974, κοντά στην περιοχή Xian, αγρότες ανακάλυψαν 8.000 πήλινους στρατιώτες θαμμένους σε απόσταση λιγότερη από ένα μίλι μακριά από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, που έζησε τον 3ο αιώνα π. Χ.
Ωστόσο, πριν από την κατασκευή του τάφου, δεν υπήρχε καμία παράδοση κατασκευής αγαλμάτων ανθρώπινου μεγέθους, ενώ παλαιότερα γλυπτά ήταν αγαλματίδια ύψους περίπου 20 εκατοστών. Για να εξηγήσει τον λόγο της τεράστιας αυτής αλλαγής στην τέχνη και στο στυλ, η αρχαιολόγος Li Xiuzhen θεωρεί ότι πρόκειται για επιρροές που προήλθαν από χώρες εκτός Κίνας.

«Πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα γλυπτά που βρέθηκαν στη θέση αυτή, θα πρέπει να επηρεάστηκαν από τα αρχαιοελληνικά γλυπτά και έργα τέχνης», δηλώνει η ίδια.
Την άποψη αυτή ενισχύει και ο καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την έλευση της τέχνης των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία τον αιώνα που ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε το 323 π. Χ. «Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης θα πρέπει να βρισκόταν εκεί για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους», δηλώνει.
Εξάλλου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζει το BBC, η Κίνα και η Δύση ήταν σε επαφή περισσότερα από 1.500 χρόνια πριν από την έλευση του Μάρκο Πόλο στην Ασία.

«Έχουμε ενδείξεις ότι υπήρχε επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν από το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό έγινε πολύ νωρίτερα από ότι μέχρι σήμερα πιστευόταν», αναφέρει η δρ. Xiuzhen, από το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ.
Μάλιστα μια ξεχωριστή έρευνα έχει δείξει την ύπαρξη ευρωπαϊκού μιτοχονδριακού DNA σε αρχαιολογικές θέσεις της πιο δυτικής επαρχίας της Κίνας, Xinjiang, που πιθανόν αποδεικνύει ότι Δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν εκεί πριν και κατά τη διάρκεια ζωής του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το συγκρότημα του τάφου του Πρώτου Αυτοκράτορα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά πιστευόταν και 200 φορές μεγαλύτερο από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο. Επίσης, περιλαμβάνει τα ακρωτηριασμένα κατάλοιπα γυναικών, οι οποίες πιθανόν ήταν υψηλόβαθμες παλλακίδες του αυτοκράτορα, καθώς και το κρανίο άνδρα στο οποίο είχε σφηνωθεί βέλος. Το κρανίο πιστεύεται ότι ανήκει στον γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, ο οποίος θεωρείται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης για την εξουσία μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα.
Τα νέα ευρήματα θα αποκαλυφθούν σε ειδικό αφιέρωμα του BBC αυτή την Κυριακή. Η ιστορία ξαναγράφεται.



CNN Greece

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια