ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΜΠΗΙΟΣ ΓΝΑΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ










(106-48 Π.Χ.).


Ρωμαίος στρατιωτικός και πολιτικός. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και ο πατέρας του, Πομπήιος Στράβωνας, είχε διατελέσει διοικητής Σαρδηνίας και ύπατος. Ήταν φιλόδοξος και απέκτησε φήμη με στρατιωτικές επιτυχίες, που δεν οφείλονταν τόσο στις προσωπικές του ικανότητες, και μέσα στο πολιτικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Ρώμη κατόρθωσε να φτάσει ως τα ανώτατα αξιώματα.



Αρχίζοντας τη σταδιοδρομία του στην υπηρεσία του Σύλλα σημείωσε τις πρώτες του επιτυχίες κατά των οπαδών του Μάριου στη Σικελία και κατά του βασιλιά των Νουμιδών Ιάρβα και του ύπατου Αηνοβάρβου στην Αφρική. Για τις τελευταίες του αυτές νίκες ονομάστηκε Μέγας. Μετά το θάνατο του Σύλλα εκλέχτηκε ύπατος και επανέφερε πολλές από τις δημοκρατικές διατάξεις που εκείνος είχε καταργήσει (78 π.Χ.).

Το 77 π.Χ. τοποθετήθηκε διοικητής της Ισπανίας, όπου κατέστειλε τη στάση του στρατηγού Σερτώριου, οπαδού του Μάριου. Επιστρέφοντας το 71 π.Χ. νίκησε στη βόρεια Ιταλία τα τελευταία τμήματα του στρατού των δούλων του Σπάρτακου, που, μετά την ήττα τους στη νότια Ιταλία από τον Κράσσο, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Στη συνέχεια οι δύο στρατηγοί, Πομπήιος και Κράσσος, κατάργησαν όλες τις συντηρητικές μεταρρυθμίσεις του Σύλλα επισύροντας έτσι την εχθρότητα της Συγκλήτου.


Το 67 π.Χ. ο Πομπήιος πέτυχε την εξόντωση των πειρατών, οι οποίοι με ορμητήριο την Κιλικία είχαν κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και δημιουργούσαν επισιτιστικά προβλήματα στη Ρώμη. Από το 66 ως το 64 π.Χ. συνέχισε τις επιχειρήσεις στην Ανατολή, νικώντας το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη και της Αρμενίας Τιγράνη και προσθέτοντας νέα εδάφη (Πόντο, Κιλικία, Συρία) στο ρωμαϊκό κράτος. Όταν όμως επέστρεψε στη Ρώμη, η Σύγκλητος προσπαθώντας να περιορίσει τη δύναμή του αρνήθηκε να επικυρώσει τις πράξεις του στην Ανατολή. Τότε ο Πομπήιος στράφηκε προς τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Κράσσο, που ήταν ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, και οι τρεις μαζί δημιούργησαν την «Πρώτη Τριανδρία» (60 π.Χ.) μοιράζοντας την εξουσία.









ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ ΚΑΙ ΠΟΜΠΗΙΟΣ


Το 59 π.Χ. ο Καίσαρας ορίστηκε διοικητής της Γαλατίας και αναχώρησε για την επαρχία του, ενώ ο Κράσσος έφυγε στη Συρία, όπου σκοτώθηκε αργότερα πολεμώντας κατά των Πάρθων. Ο Πομπήιος, που είχε κρατήσει τη διοίκηση της Ισπανίας, έμεινε στη Ρώμη μόνος. Για να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη δύναμη του Καίσαρα, που είχε γίνει πολύ ισχυρός μετά τις επιτυχίες του στη Γαλατία, ήρθε σε συνεννόηση με τη Σύγκλητο και την έπεισε να τον ανακαλέσει. Ο Καίσαρας όμως βάδισε με το στρατό του εναντίον της Ρώμης και ο Πομπήιος αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ελλάδα.


Η τελική αναμέτρηση έγινε κοντά στα Φάρσαλα 9 AΥΓΟΎΣΤΟΥ το 48 π.Χ. Ο στρατός του Πομπήιου νικήθηκε και ο ίδιος κατέφυγε στην Αίγυπτο, όπου δολοφονήθηκε με εντολή του βασιλιά της χώρας, Πτολεμαίου ΙΒ' Διόνυσου.










Ο ΘΕΟΔΟΤΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΟΜΠΗΙΟΥ ΣΚΙΤΣΟ 1820



Χρονολόγιο  της ζωής και της καριέρας του Πομπήιου



  1.  106 π.Χ. 29 Σεπτεμβρίου - Γεννήθηκε στην Picenum

  2.  83 π.Χ.-Ευθυγραμμίζει με Σύλλα , μετά την επιστροφή του από τον Μιθριδατικο Πολέμο ενάντια στο βασιλιά Μιθριδάτη IV του Πόντου - Γάμος με Aemilia Scaura

  3.  82-81 π.Χ.-Νικά τον  Γάιο Μάριο & συμμάχους του - στη Σικελία και την Αφρική

  4.  81 π.Χ.-Επιστρέφει στη Ρώμη και γιορτάζει τον πρώτο θρίαμβο.

  5.  76-71 π.Χ.-Εκστρατεία στην Ισπανία  κατά Sertorius

  6.  71 π.Χ.-Επιστρέφει στην Ιταλία και συμμετέχει στην καταστολή της εξέγερσης σκλάβων με επικεφαλής τον Σπάρτακο  - Δεύτερη νίκη

  7.  70-Παίρνει τον ανώτερο τίτλο της αυτοκρατορίας  π.Χ. (μαζί με Μ. Λικίνιος Κράσσος )

  8.  67 π.Χ.-Νίκη επί  των πειρατών και κατοπιν πηγαίνει στην επαρχία της Ασίας

  9.  66-61 π.Χ.-Νικά τον  Μιθριδάτη βασιλιά του Πόντου? Τέλος του τρίτου Μιθριδατικού πολέμου

  10.  Μάρτιος 64-63 π.Χ.-Πορεία μαχών του Πομπήιου μέσω της Συρίας, την Εγγύς Ανατολή, και την Ιουδαία

  11.  61 π.Χ. 29 Σεπτεμβρίου - Τρίτος θρίαμβος

  12.  59 π.Χ. Απρίλιος- Η πρώτη τριανδρία αποτελείται από  Πομπήιος συμμαχεί  με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Λικίνιο Κράσσος     - γάμος του με την Ιουλία (κόρη του Ιούλιου Καίσαρα)

  13.  58-55 π.Χ.-Διοικεί Ισπανία  δι 'αντιπροσώπου, επιμελείται την κατασκευή του θεάτρου του Πομπήιου

  14.  55 π.Χ.-Δεύτερη περιοδος με τιτλο Consul (μέγας συμβουλάτορας ) (με τον Μ. Λικίνιος Κράσσος), -Γίνεται  Αφιέρωμα του κατασκευασμένου Θεάτρου στον Πομπήιο

  15.  54 π.Χ.-Ιουλία , πεθαίνει -  η πρώτη τριανδρία τελειώνει

  16.  52 π.Χ.-Λειτουργεί ως μοναδικός μεγας συμβουλάτορας  για ένα εμβόλιμο μήνα . τρίτη θητελιθα μέγα συμβουλάτορα  με  τον Μέτελλο Σκιπίωνα για το υπόλοιπο του έτους? –Γίνεται ο γάμος με την Cornelia Metella

  17.  51 π.Χ.-Απαγορεύει στον Καίσαρα (στη Γαλατία) να θέσει υποψηφιότητα για συμβουλάτωρ ερήμην του .

  18.  50 π.Χ.-Καταπέφτει  επικίνδυνα άρρωστος με πυρετό στην Καμπανία, αλλά σώζεται »  από τις δημόσιες προσευχές»

  19.  49 π.Χ.-Ο Καίσαρ διασχίζει τον Ρουβίκωνα ποταμό και εισβάλλει στην Ιταλία- Ο  Πομπήιος υποχωρεί στην Ελλάδα με τους συντηρητικούς

  20.  48 π.Χ.-Καίσαρας νικά στρατού του Πομπήιου κοντά στα Φάρσαλα .Ο. Πομπήιος υποχωρεί στην Αίγυπτο και δολοφονείται  εκεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια