O Χρύσιππος ο Σολεύς ήταν φιλόσοφος της Στωικής σχολής, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Ζήνωνα.
Οι σχολές των φιλοσόφων στην αρχαία Αθήνα ήταν διάφορες.
Μια από αυτές ήταν η Στωική σχολή.
Ο Χρύσιππος ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της. Γεννήθηκε στους Σόλους ή την Ταρσό της Κιλικίας και γι’ αυτό ονομαζόταν Χρύσιππος ο Σολεύς.
Όταν έφτασε στην Αθήνα πήρε μαθήματα από τον Ζήνωνα, τον ιδρυτή της Στωικής Σχολής. Μετά τον θάνατό του αλλά και τον θάνατο του Κλεάνθη, έγινε επικεφαλής την σχολής των Στωικών. Συνετέλεσε έτσι τόσο στην διάδοση όσο και στην συστηματοποίηση της στωικής φιλοσοφίας, κυρίως μέσω των γραπτών του, αφού έγραψε περισσότερα από 750 έργα, από τα οποία κανένα δεν σώζεται.
Είχε κακή άρθρωση αλλά σπουδαίο γραπτό λόγο.
Έγραψε περισσότερα από 750 έργα, τα οποία δεν σώζονται και μελέτησε τους ποιητές Όμηρο, Ησίοδο και Πίνδαρο.
Πίστευε ότι η αρετή είναι το μόνο καλό και οι άνθρωποι οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της Λογικής. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η ανθρώπινη ευτυχία πηγάζει από την απάθεια σε κάθε επιθυμία και στις εξωτερικές επιδράσεις.
Ωστόσο, είχε περίεργο τέλος, καθώς πέθανε σε ηλικία 73 ετών από τα γέλια.
Το 207 π.Χ. έδωσε σε ένα γαϊδουράκι λίγο κρασί και το παρακολουθούσε καθώς προσπαθούσε μεθυσμένο να φάει σύκα.
Ο Χρύσιππος έπεσε στο έδαφος και άρχισε να γελά χωρίς σταματημό. Στη συνέχεια άρχισε να σπαρταράει και από το στόμα του βγήκε αφρός. Όσοι τον είδαν, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ο ιστοριογράφος, Διογένης ο Λαέρτιος, που έζησε μερικά χρόνια αργότερα, είχε πει για εκείνον: «Αν δεν υπήρχε ο Χρύσιππος, δεν θα υπήρχε Στοά».
Στο έργο του ισχυρίστηκε ότι η πιθανότητα ο φιλόσοφος να πέθανε από το γέλιο ήταν μικρή.
Όπως ανέφερε, επικρατέστερη εκδοχή είναι να πέθανε από υπερβολή κατανάλωση κρασιού, η οποία του προκάλεσε οξεία δηλητηρίαση ή κάποια άλλη παρενέργεια που δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εκείνη την εποχή.
Οι Αθηναίοι τον τίμησαν στήνοντας ανδριάντα στην πόλη και ανακηρύσσοντάς τον δημότη της Αθήνας.
Όπως και να έχει, ο σημαντικός αυτός φιλόσοφος, που δίδασκε την σημασία της Λογικής και της Αρετής με τον πλούτο ή την υγεία να είναι αδιάφορα, πέθανε σε ηλικία 73 ετών, με την παράδοση να τον έχει αφήσει στην ιστορία ως τον φιλόσοφο που πέθανε από τα γέλια.
0 Σχόλια
Σχόλια που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς όχι μόνο για το ιστολόγιο, θα διαγράφονται αμέσως.
EmojiΣχόλια που περιέχουν εμπάθεια σε ό,τι δεν σας αρέσει επειδή έτσι μάθατε ότι έτσι είναι τα πράματα, θα διαγράφονται για έναν εποικοδομητικό διάλογο και όχι να επικρατήσει η αρλουμπολογία, αμαθών και ημιμαθών.
Επίσης σχόλια που έχουν οποιεσδήποτε κομματικές προτροπές και κομματικοπολιτική προπαγάνδα, είναι ανεπιθύμητα.