28 Σεπτεμβρίου 1941: Η εξέγερση και σφαγή της Δράμας, ένα ολίσθημα του πολέμου

[Κατοχή και Αντίσταση] – Με παρότρυνση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, πραγματοποιείται εξέγερση στην πόλη της Δράμας κατά των Βουλγαρικών αρχών κατοχής. Οι τελευταίοι, αν και ποτέ δεν συμμετείχαν στον πόλεμο, συνεργάστηκαν άγαστα με τους Γερμανούς και ανέλαβαν τη διοίκηση και κατοχή μεγάλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Νότιας Γιουγκοσλαβίας απελευθερώνοντας γερμανικά στρατεύματα από καθήκοντα φύλαξης. Ταυτόχρονα, οι Βούλγαροι προωθούσαν την γνωστή από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν στρατηγική τους για τον αφελληνισμό της Μακεδονίας και Θράκης και την ενσωμάτωση στη Βουλγαρία.




Η εξέγερση θα γνωρίσει αρχικά την επιτυχία και θα επεκταθεί γρήγορα και στις γειτονικές πόλεις και χωριά αλλά θα πνιγεί τελικά στο αίμα, συνέπεια κακού υπολογισμού των τοπικών δυνάμεων έναντι των Βουλγάρων κατακτητών. Την επόμενη μέρα, ο Βουλγαρικός στρατός θα συγκεντρώσει και θα εκτελέσει 3,000 άνδρες ηλικίας 18-45 ετών στη Δράμα και 12,000 συνολικά στη γύρω περιοχή. Τα αντίποινα θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τεράστιο προσφυγικό ρεύμα περί των 100,000 ανθρώπων προς τη γερμανοκρατούμενη κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να ερημωθούν.


Η καταστροφή κατέδειξε πως πρωτοβουλίες τέτοιας κλίμακας χωρίς τη γνώμη και οργάνωση από ένα γενικότερο όργανο αντίστασης, που συνήθως ήταν το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, ήταν πολύ επικίνδυνο να αφήνονται στην διαχείριση τοπικών οργανώσεων. Η εξέγερση της Δράμας στοίχισε τελικά πολύ περισσότερα από την όποια επιτυχία που θα είχε, επιτείνοντας την ανασφάλεια και αγωνία του πληθυσμού και ερημώνοντας περισσότερο την Θράκη και Μακεδονία από το ελληνικό στοιχείο. Σταδιακά, η Βουλγαρία θα απλώσει περισσότερο την κυριαρχία της στην Βόρειο Ελλάδα προσδοκώντας την προσάρτησή της στο τέλος του πολέμου με τη νίκη του Άξονα.

πηγή: Σαν σήμερα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια