Το Βουθρωτό, ένας αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στηνΑλβανία


Το Βουθρωτό είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους.

Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαία πόλη του Βουθρωτού αναδείχθηκε ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1948. Σήμερα είναι ένα αμάλγαμα μνημείων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές της ιστορίας του, από τους ναούς της Ελληνιστικής περιόδου του 4 π.Χ. αιώνα, μέχρι τα Οθωμανικα οχυρωματικά έργα του 19ου αιώνα.

Ο ήρωας Αινείας επισκέφτηκε το Βουθρωτό στο ταξίδι του από την Τροία στην Ιταλία. Εκεί συνάντησε την Ανδρομάχη και τον Έλενο, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει από την Τροία και τώρα βασίλευαν στην Χαονία. Το Βουθρωτό οφείλει την ανάπτυξη και την φήμη του στο Ιερό αφιερωμένο στον Ασκλήπιο, το θεό της ιατρικής, το οποίο ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Η πόλη του Βουθρωτού δημιουργήθηκε χάρη στο Ιερό και στην ιερή δύναμη του νερού της πόλης, μια δύναμη που λατρευόταν όσο υπήρχε και η πόλη. Το 228 π.Χ. έπεσε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων.

Χτίστηκαν και οι καινούργιες εγκαταστάσεις: το υδραγωγείο, τα λουτρά, η αγορά, το νυμφαίο, καθώς και κατοικίες. Η πόλη μνημονεύεται κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μνημονεύεται ως έδρα επισκόπου το 458 μΧ και το 535 μΧ. Το Βουθρωτο ήταν μία από τις 12 πόλεις που αποτελούσαν την επαρχία της παλαιάς Ηπείρου. Τον 15ο αι. η πόλη εγκαταλείφθηκε και διατηρήθηκε μόνο το φρούριο και τα ιχθυοτροφεία, που συχνά προσβάλλονταν από τους Τούρκους.


Η θέση της αρχικής πόλης είχε παραμείνει αχρησιμοποίητη για αιώνες και ήταν περιτριγυρισμένη από βάλτους. Από το 1925 ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε ανασκαφές, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα προϊστορικών, ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.

Η αρχαία πόλη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας εκδρομείς. Το Βουθρωτό είναι προσβάσιμο από τους Αγίους Σαράντα.

Βουθρωτό, Αρχαίο θέατρο  Βουθρωτό, Αρχαίο θέατρο

Βουθρωτό, Οχυρωματικός πύργος Βουθρωτό, Οχυρωματικός πύργος


Ελληνική Ιστορία και Προϊστορία - Greek History and Prehistory


Περισσότερα για την Ήπειρο
Η ΗΠΕΙΡΟΣ - Το Λίκνο των Ελλήνων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια