Η συγκλονιστική ζωή και το τραγικό τέλος της Πηνελόπης Δέλτα


Και ποιος δεν έχει διαβάσει το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τον «Τρελαντώνη», τα «Μυστικά του Βάλτου»… Η εποχή της αθωότητας των παιδικών μας χρόνων διανθίζεται από τα βιβλία τής Πηνελόπης Δέλτα, της «σημαντικότερης ίσως γυναικείας φυσιογνωμίας στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ού αι.» (σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό», τόμ. 3, σ. 255, Εκδ. Αθηνών 1985).

Μόνο που εκείνη η αθωότητα δεν μπορούσε μέσα στις λέξεις των παιδικών αυτών μυθιστορημάτων, να διακρίνει και την τραγικότητα της συγγραφέως τους, της αγαπημένης Πηνελόπης Δέλτα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να καταλάβουμε, ώριμοι πια, πως η αγάπη της για τα παιδιά αντικατόπτριζε απλώς την ανάγκη της να δώσει κομμάτια ψυχής σε αθώες υπάρξεις, αφού ό,τι εκείνη αγάπησε την πίκρανε τόσο. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να συνειδητοποιήσουμε πως η Πηνελόπη Δέλτα ήταν μια τραγική φιγούρα με ακόμη πιο τραγικό τέλος…

«Η αδούλωτη ψυχή, η μεγάλη μητέρα όλων των παιδιών, η γυναίκα που έζησε για να πλημμυρίσει με τις γραπτές εικόνες της τις ψυχές των παιδιών από Ελλάδα, την Ελλάδα τού “πρέπει”, δεν άντεξε στο άκουσμα ότι η ναζιστική σημαία σκέπασε την Ακρόπολη. Αυτοδηλητηριάστηκε. Η μοίρα της πατρίδας της τής έδωσε να παίξει η ίδια τον ανατριχιαστικό μα τόσο υπερήφανο ρόλο της δικής της ηρωίδας, της Δέσποινας Δαπέργολα», αναφέρει ο δισέγγονός της και πολιτικός Αντώνης Σαμαράς σε ένα παλαιότερο κείμενό του για εκείνη.

Ο Αντώνης Σαμαράς που τη λάτρεψε μέσα από τις διηγήσεις τους για εκείνη τόσο από τη δεύτερη κόρη της και γιαγιά του Βιργινία Ζάννα, όσο και από τη μητέρα του Λένα Ζάννα-Σαμαρά (η οποία μάλιστα εμφανίζεται και στο βίντεο που ακολουθεί), καθώς η Πηνελόπη Δέλτα είχε φύγει από τη ζωή δέκα χρόνια πριν τη δική του είσοδο στον ίδιο γήινο κόσμο…

Ακολουθεί το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:



iapopsi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια