«Οι Έλληνες είναι ιθαγενής λαός στη Ρωσία»

Βιβλίο που ερευνά σε βάθος τους Έλληνες της Ρωσίας έγραψε ομογενής ιστορικός, ο Σέργιος (Σεργκέι) Γαλάνης. O επιστήμονας που κατόρθωσε να αποσπάσει ισχυρό χαιρετισμό από τον Ρώσο Πρόεδρο στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του, απαντάει στα ερωτήματα του Sputnik.

Οι Έλληνες είναι ιθαγενείς στη Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης που ακολούθησε το ελληνικό μονοπάτι στη ρωσική επικράτεια.

«Έλληνες της Ρωσίας :
Ο δρόμος προς την αναβίωση», ο τίτλος του σχετικού βιβλίου του επιστήμονα που είναι μέλος του Κέντρου Ελληνορωσικών Ιστορικών Ερευνών και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία».

«Γράφοντας το βιβλίο και μιλώντας απολύτως μεταφορικά νόμιζα ότι άκουσα τις φωνές των Ελλήνων προγόνων μου», επισημαίνει στο Sputnik o Σ. Γαλάνης ο οποίος μεταξύ άλλων εμπνεύστηκε και από την ιστορική μνήμη του Ηπειρώτη προπαπού του, Ιωάννη Γαλάνη με καταγωγή από τα Γιάννενα, που πολέμησε στον Κριμαϊκό πόλεμο (1853-1856) και στη συνέχεια έμεινε στην Ρωσία.

Ο ίδιος μελετά εδώ και πολύ καιρό τις ελληνορωσικές σχέσεις και προκλήσεις ως ιστορικός αλλά και από θέσεις ευθύνης, καθώς εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και υπηρέτησε στη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία.

«Το βιβλίο αυτό εξετάζει την ιστορία των κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών στην ελληνική διασπορά της Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20 αιώνα. Ένα μέρος επικεντρώνεται στην εξέλιξη της ελληνικής μετανάστευσης από τα οθωμανικά εδάφη, ιδιαίτερα τον Πόντο, στα όρια της Ρωσίας, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στα εδάφη της Μαύρης Θάλασσας πριν από χιλιάδες χρόνια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους Έλληνες ως Ιθαγενείς στη Ρωσία», επισημαίνει.

Ιδιαίτερη έκπληξη και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε χαιρετισμό στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του επιστήμονα.

«Κατά κάποιο τρόπο, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Από την άλλη πλευρά, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο Πρόεδρος Πούτιν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της διεθνοτικής πολιτικής. Επιπλέον, γι 'αυτόν δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί λαοί», υπογραμμίζει ο Σ. Γαλάνης και συνεχίζει:

«Αυτή η προσέγγιση είναι μια δυνητικά σημαντική συμβολή στη σταθερότητα για μια πολυεθνική χώρα όπως η Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος γνωρίζει την ιστορία της Ρωσίας και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Έλληνες σε αυτήν.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Τάταρους της Κριμαίας επισήμανε ότι οι Έλληνες εμφανίστηκαν στο νότο της Ρωσίας, πριν από άλλα έθνη. Ως εκ τούτου, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημειώνει τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας σε διάφορους τομείς.

Ο Πρόεδρος εκτιμά το πολύτιμο έργο που επιτέλεσε η Ελληνική Εθνική και Πολιτιστική Αυτονομία και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα πολύ σημαντικά θέματα των ελληνικών μειονοτήτων της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες, επισημαίνοντας ότι αυτό το έθνος θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εκτιμώ πραγματικά αυτές τις λέξεις που δημοσιεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο.»
Ταξίδι στην ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας
Ο Σεργκέι Γαλάνης ερεύνησε εντατικά και έγραψε το βιβλίο του μέσα σε ένα χρόνο, ταξιδεύοντας σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον ελληνισμό στη Ρωσία.

«Η πρόταση για να γράψω αυτό το βιβλίο ήρθε από την ηγεσία της ελληνικής αυτονομίας, μετά το Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας το 2017 στο Ταγκανρόγκ (σ.σ. πόλη της νότιας Ρωσίας). Γιορτάσαμε μάλιστα τα 100 χρόνια από το πρώτο συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας. Αυτό το γεγονός με ενέπνευσε σίγουρα», επισημαίνει ο επιστήμονας.

Ξετυλίγει, μάλιστα, την ιστορία του έργου του:

«Το βιβλίο μεταξύ άλλων ρίχνει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες οι Έλληνες του Πόντου και άλλοι Έλληνες είχαν εγκατασταθεί στις νέες τους κατοικίες, την προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε ένα νέο τόπο, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και τελικά να σχηματίσουν τα δικά τους κοινωνικά κινήματα το 1917.

Τα γεγονότα αυτά προηγήθηκαν της κατάρρευσης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όταν εντατικοποιήθηκαν οι διαδικασίες ενοποίησης μεταξύ όλων των εθνών.

Οι συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή - η μαζική έξοδος των Ελλήνων από τον Πόντο λόγω του πολέμου και της τουρκικής καταπίεσης - είχαν θετική επίδραση στην ενοποίηση της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας.

Δυστυχώς, τα επόμενα πολιτικά γεγονότα εμπόδισαν την εφαρμογή αυτών των σχεδίων. Πρόκειται κυρίως για την καταστολή του ελληνικού πληθυσμού από το καθεστώς του Στάλιν και στη συνέχεια από τον πόλεμο με τη ναζιστική Γερμανία

Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η εμφάνιση της ανεξάρτητης Ρωσίας επέτρεψαν στους ηγέτες των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η κοινωνική ζωή των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ, όπου τότε έχουμε την εμφάνιση των πρώτων προσπαθειών για την ενοποίησή τους με βάση τη λαογραφία, τη μουσική, τη μελέτη της μητρικής γλώσσας.

Παρεμπιπτόντως, μόνο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες της ΕΣΣΔ είχαν ακόμη και τη δική τους «Αυτόνομη Περιφέρεια» στην περιοχή του Κρασνοντάρ.

Ήταν κάτι μοναδικό στην επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης, καθότι είχε καθεστώς δημοκρατικής αξίας. Η ελληνική αυτόνομη περιοχή υπήρχε για περίπου 9 χρόνια.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι οι Έλληνες είχαν πάντα εκπροσώπηση στα όργανα εξουσίας στη Ρωσία - στο Κοινοβούλιο και στις τοπικές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, στην πρώτη Ρωσική Δούμα, υπήρξε ένας Έλληνας Αναπληρωτής - ο Χαρταχάι. Τώρα στη ρωσική βουλή έχουμε την Όλγα Κοβιτίδη και επίσης πολλοί άλλοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής είναι εκπρόσωποι στα τοπικά κοινοβούλια.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η Ομοσπονδιακή Εθνική και Πολιτιστική αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περισσότερων από 100.000 Ελλήνων οι οποίοι ζουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η οργάνωση αποτελείται από έξι περιφερειακές και 32 τοπικές, εθνικές και πολιτιστικές αυτονομίες».

Ο Σεργκέι Γαλάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της εθνικοπολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη:

«Χωρίς την οικονομική του υποστήριξη, το σχέδιο αυτό, όπως και πολλά άλλα, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Η πρωτοβουλία να γραφτεί αυτό το βιβλίο προέρχεται από την ηγεσία της εθνικοπολιτιστικής αυτονομίας των Ελλήνων.

Φυσικά, το βιβλίο δεν θα υλοποιούνταν αν δεν είχα τη βοήθεια των συναδέλφων μου - φίλων και επιστημόνων – μεταξύ αυτών: Αλέξανδρος Έφημοφ. Ίνα Αμπγκάροφ, Βασίλης Τσενκελίδης, Γιούρι Κοτσέντι, Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, Νίκος Σιδηρόπουλος και πολλοί άλλοι. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, ήταν προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το βιβλίο είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων της Ρωσίας. Είμαι μόνο η πένα του συγγραφέα, ο άνθρωπος που είχε το προνόμιο να κάνει κάτι χρήσιμο για τους Έλληνες, τους συμπατριώτες μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

https://sputniknews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια