Μηνάς Τσικριτσής: Ο συμβολισμός του τηγανόσχημου

Η επίκαιρη απόκτηση ενός υπέροχου τηγανόσχημου και ενός καλλίγραμμου και ευμεγέθους Κυκλαδικού ειδωλίου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έγινε πριν λίγες ημέρες ξαναφέρνει το προσκήνιο μια πρόσφατη ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε πριν δυο εβδομάδες στη "Νέα Κρήτη" σχετικά με την αρχαία αστρονομία και τα μαθηματικά στην Πρωτοελλαδική περίοδο και ίσως πριν από αυτήν.

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο Ερευνητής Δρ Μηνάς Τσικριτσής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τηγανόσχημα είναι προϊστορικά αγγεία με επίπεδη βάση με μορφή που μοιάζει με τηγάνι, δοχεία που μπορούν να συγκρατήσουν υγρό, τα οποία έχουν βρεθεί στα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια του.

Κύριο χαρακτηριστικό των τηγανόσχημων είναι περίτεχνες διακοσμήσεις με επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε μεγάλους αριθμούς. Διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα τηγανόσχημα (σχεδόν τα μισά) έχουν τις περιοδικότητες του πλανήτη Αφροδίτη.

Η κίνηση της Αφροδίτης όπως τη βλέπουμε από την Γη εμφανίζει μια πολύ σημαντική περίοδο εννέα μηνών η οποία επειδή συμπίπτει με την περίοδο κύησης των γυναικών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πλανήτης αυτός συνδέεται πολύ λογικά με την γονιμότητα.


Συχνά οι περιοδικότητες της Αφροδίτης συνυπάρχουν με την περίοδο του πλανήτη Δία. Ίσως οι δυο αυτοί πλανήτες συνυπάρχουν επειδή έχουν περίπου την ίδια λαμπρότητα και χρώμα.

Τα τηγανόσχημα που έχουν τις περιοδικότητες του πλανήτη Αφροδίτη έχουν και πολύ σχηματικά την απεικόνιση του εφηβαίου, των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Ένα άλλο ζεύγος πλανητών είναι αυτό των πλανητών Κρόνου και Ερμή, που επίσης έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα και λαμπρότητα, ενώ ο πλανήτης Άρης εμφανίζεται σπανιότερα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια