Τι θα μας έλεγε σήμερα ο Αυξεντίου που αγωνίστηκε για την Κύπρο και τηνΜακεδονία

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Στις 3 Μαρτίου 1957 σε μία σπηλιά, κοντά στην ιστορική Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, έπεφτε νεκρός ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών). Είχε πολεμήσει επί ώρες μόνος του εναντίον πολυαρίθμων Άγγλων στρατιωτών. Τελικά έβαλαν φωτιά στο κρησφύγετο και τον έκαψαν. Έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Αγωνίσθηκε για την αποτίναξη της βρετανικής αποικιοκρατίας και για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.


Λίγα χρόνια πριν είχε υπηρετήσει ως Έφεδρος Αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Τον μετέθεσαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και έτσι συνδέθηκε με την ελληνική γη της Μακεδονίας. Όταν άρχισε ο Αγώνας του 1955-59 ο Γρηγόρης επέλεξε ως ψευδώνυμο το όνομα του Ζήδρου, ενός αρματολού της Δυτικής Μακεδονίας επί Τουρκοκρατίας.
Τι θα μάς έλεγε σήμερα ο Αυξεντίου, ο Σταυραετός του Μαχαιρά, αν τον είχαμε μπροστά μας;

Θα μάς έλεγε πόσο προσβεβλημένος αισθάνεται ως Έλληνας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Θα μάς δίδασκε ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε εμπράκτως για την Κύπρο, τη Βόρειο Ήπειρο, την Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, για τους Έλληνες Αποδήμους.

Θα μάς εφιστούσε την προσοχή για τα παιγνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες και άλλες φορές χρησιμοποίησαν ως μέσο πίεσης την ανύπαρκτη «μακεδονική μειονότητα». Συγκεκριμένα θα μάς θύμιζε ότι και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η Ελλάς έθετε το ζήτημα της Αυτοδιαθέσεως της Κύπρου, η Βρετανική Κυβέρνηση απαντούσε: «Μην θέτετε ζήτημα Κύπρου, διότι και εμείς θα αρχίσουμε να μιλούμε για καταπιεσμένους Σλαβόφωνους Μακεδόνες στη Βόρειο Ελλάδα»! Αυτά μάθαμε και από τα Αρχεία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όταν άνοιξαν μετά από 30 χρόνια. Δεν αποκλείεται και σήμερα τα περίεργα δημοσιεύματα του BBC να συνδέονται με τα βρετανικά σχέδια «λύσης» του Κυπριακού.

Ο Γρηγόρης θα μάς τόνιζε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις τη νεολαία και τους μαθητές να αγωνίζονται για εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Άλλωστε και ο αγώνας των Ελλήνων Κυπρίων το 1955 στηρίχθηκε στη μαθητιώσα νεολαία, η οποία πραγματοποιούσε διαδηλώσεις κρατώντας την ελληνική σημαία. Αυτούς μιμούνται σήμερα οι μαθητές που τραγουδούν: «Μακεδονία ξακουστή»!

Θα μάς συμβούλευε ο Αυξεντίου να διατηρήσουμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας και να διαφυλάξουμε τους δεσμούς του Έθνους με την Εκκλησία. Τα περισσότερα αγόρια και κορίτσια, τα οποία έλαβαν μέρος στον Κυπριακό Αγώνα, ήσαν παιδιά του Κατηχητικού και των Ορθοδόξων σωματείων.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία ας σκύβουμε γονατιστοί μπροστά στον τάφο του ήρωα που αγωνίσθηκε για την Κύπρο και τη Μακεδονία!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 3.3.2019

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια