Ελληνικός ναός, ίσως ο αρχαιότερος επί ρωσικού εδάφους, βρέθηκε στηνΦαναγόρεια

Έναν ναό που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ανακάλυψαν οι επιστήμονες στις ανασκαφές της Φαναγόρειας, στην περιοχή του Τερμριούκ στο Κράσνονταρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Φαναγόρεια θεωρείται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο της Ρωσίας. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες αποίκους.


Την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς κάτω από τα θεμέλια άλλου αρχαίου ναού (ο οποίος έχει ήδη μελετηθεί), οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ακόμη αρχαιότερο, ίσως τον αρχαιότερο επί ρωσικού εδάφους όπως εικάζουν. Ο τύπος του συγκεκριμένου ναού άλλωστε θεωρείται, ήδη από την εποχή του Ρωμαίου ιστορικού της Αρχιτεκτονικής Βιτρούβιου, ως ο αρχαιότερος αρχιτεκτονικός τύπος ελληνικού ναού.

Το οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε αποτελείτο από έναν μικροσκοπικό πρόναο και τον κυρίως εσωτερικό χώρο. Η συνολική του έκταση είναι περίπου 14,5 τετραγωνικά μέτρα. Είναι χτισμένο με πλίνθους χωρίς θεμέλια, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα την εποχή εκείνη στην περιοχή της Φαναγόρειας. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του θεωρείται από τους αρχαιολόγους η «εγκατάσταση» ενός μικρού βωμού-εστία στην αριστερή του, όπως μπαίνουμε, πλευρά.

Εύρημα που θα προκαλέσει αίσθηση στην ελληνική Φαναγόρεια, στη νότια Ρωσία



Στιγμιότυπο από τις ανασκαφές στη νεκρόπολη της Φαναγόρειας (φωτ.: heritagedaily.com)

Στα τέλη Ιουνίου οι ανασκαφείς που εργάζονται στην ελληνική Φαναγόρεια, στην περιοχή του Κράσνονταρ, στη νότια Ρωσία, έφεραν στο φως ένα ναό που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Αυτή τη φορά οι έρευνες που γίνονται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με τη στήριξη του ιδρύματος Volnoe Delo, αναμένεται να προκαλέσουν και πάλι αίσθηση.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήμα μαρμάρινης στήλης που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ., και φέρει επιγραφή που αναφέρεται στον Πέρση βασιλιά Δαρείο Α’.

Το τμήμα της στήλης βρέθηκε στο κέντρο της Φαναγόρειας, της μεγαλύτερης αρχαίας ελληνικής πόλης επί ρωσικού εδάφους και μιας από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις κατά μήκος των βόρειων ακτών του Εύξεινου Πόντου. Η επιγραφή της είναι στην αρχαία περσική γλώσσα, και περιλαμβάνει μία μη καταγεγραμμένη έως σήμερα λέξη, που πιθανότατα αναφέρεται στη Μίλητο.

Η Μίλητος, ως γνωστόν, ήταν επικεφαλής της ιωνικής επανάστασης κατά των Περσών, που κατεστάλη από τον Δαρείο Α’, το 494 π.Χ. Έτσι είναι πιθανό, λένε οι Ρώσοι αρχαιολόγοι, το τμήμα που βρέθηκε να ανήκει σε μαρμάρινη στήλη την οποία είχε στήσει ο Δαρείος στην ιωνική πόλη μετά τη νίκη του, και το κείμενο να αναφέρεται σε αυτό τον θρίαμβο.

(Φωτ.: heritagedaily.com)

Θέλοντας να δώσουν απάντηση στο πώς το κομμάτι της στήλης βρέθηκε στη Φαναγόρεια, οι ειδικοί εικάζουν ότι κάποια στιγμή η στήλη έσπασε και έτσι έφτασε στην αρχαία ελληνική πόλη ως έρμα σε πλοίο που έδεσε στο λιμάνι. Άλλωστε, το γεγονός ότι στη χερσόνησο Ταμάν δεν υπάρχει φυσικός λίθος αντίστοιχος με εκείνο τη στήλης, συνηγορεί στην υπόθεση της «μετανάστευσης» του κομματιού.

«Η ανακάλυψη θέτει τη Φαναγόρεια στο πλαίσιο ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα της αρχαίας ιστορίας, με εντυπωσιακές συνέπειες για τους Έλληνες και τους Πέρσες. Επίσης, καθιστά δυνατή την παρακολούθηση των συνδέσεων αυτής της αποικίας με άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου, και την ανάλυση της σημασίας της στον σημαντικό ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις ακτές του Εύξεινου Πόντου», ανέφερε ο δρ Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, επικεφαλής των ανασκαφών.

Η Φαναγόρεια ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αι. π. Χ. από Έλληνες αποίκους (πιθανότατα από την ιωνική Τέω), και για μακρό διάστημα υπήρξε μία από τις δυο πρωτεύουσες του βασιλείου του Κιμμέριου Βοσπόρου.

Αυτή τη στιγμή το εύρημα υποβάλλεται σε έλεγχο στο εργαστήριο συντήρησης του ερευνητικού κέντρου της Φαναγόρειας, ενώ στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης έχουν βρεθεί υπολείμματα αρχαίου τείχους φρουρίου.

Από το pontosnews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια