Η Περιστέρη σπάει τη σιωπή της για τον τύμβο Καστά

του Γιώργου Ροδάκογλου

Νέα στοιχεία που πιστοποιούν την κατασκευή του Μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.X. αιώνα, και δίνουν το πρώτο στίγμα του μνημείου αναμένεται να παρουσιάσει η Κατερίνα Περιστέρη.

Οι λέξεις κλειδιά στη ανακοίνωση του ΑΠΘ είναι, Τύμβος Καστά και Ταφικό συγκρότημα και προσδιορίζουν απόλυτα το πλαίσιο των ανακοινώσεων που θα
γίνουν, ενώ ξεκάθαρα εκπέμπεται το μήνυμα της συνέχισης των ανασκαφών.

«Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για την Αμφίπολη με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και των αποφοίτων του. Εγώ θα πάω» ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο FB η αρχαιολόγος Χρυσούλα Παλιαδέλη που συμμετείχε στην ανασκαφή της Βεργίνας με τον κορυφαίο Μανώλη Ανδρόνικο.

Στην ομιλία της η ανασκαφέας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών της διεπιστημονικής ομάδας σε συνδυασμό με τα νέα ευρήματα, στοιχεία που έως τώρα δεν είναι γνωστά.
Από τα όσα ανακοινώθηκαν έως τις αρχές Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται, στις οικοδομικές φάσεις του μνημείου, στο ψηφιδωτό δάπεδο με την αρπαγή της Περσεφόνης, στο λέοντα της Αμφίπολης και στην ιστορία που αφηγείται η ζωφόρος, γεμάτη με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων ή και μυθικών πλασμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης οι ανακοινώσεις του καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα αφού έως τώρα μόνο το 20% των αποτελεσμάτων της ηλεκτρικής τομογραφίας στον τύμβο Καστά έχουν ολοκληρωθεί.
Ως χώρος των ανακοινώσεων επιλέχθηκε η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ λόγω τεχνικού εξοπλισμού ενώ αρχικά στις πρώτες σκέψεις των διοργανωτών ήταν η αίθουσα της Φιλοσοφικής σχολής, εκεί που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών της Βεργίνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα και αποτυπώσεις που τεκμηριώνουν τα όσα υποστηρίζει η ομάδα της ανασκαφής από την πρώτη μέρα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΑΠΘ και το σύλλογο αποφοίτων του, ενώ έως τώρα έχουν προσκληθεί 2.500 μέλη.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας θα προλογίσει την εκδήλωση μιλώντας για την απόφοιτη αρχαιολογίας Κατερίνα Περιστέρη και την συμβολή του ιδρύματος στην ανασκαφή. «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ανασκαφή στον τύμβο Καστά και έχουμε στη διάθεση της ανασκαφέως οποιαδήποτε επιστημονική υποστήριξη χρειασθεί σε γνωστικό και επιστημονικό επίπεδο. Μπορεί τα οικονομικά μας να είναι περιορισμένα αλλά θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων του ΑΠΘ Παντελής Σαββίδης δηλώνει: «Για μας η ανακάλυψη αυτού του μνημείου είναι πολύ σημαντική και για το λόγο αυτό αφιερώνουμε την πρώτη εκδήλωση του 2015 στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Εξάλλου η Κατερίνα Περιστέρη είναι μέλος του συλλόγου μας κάτι που μας κάνει υπερήφανους».
Είναι η πρώτη φορά που η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών θα μιλήσει δημόσια και παρουσία κοινού μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αρχαιολογικών ερευνών, και για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο μάλιστα ότι δέχθηκε ,έντονες επικρίσεις, άδικες κατά πολλούς, από συναδέλφους της κατά τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η ομιλία της θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΘ ενώ ρυθμίζονται οι τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες.

Οι ανακοινώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν την απονομή του χρυσού μεταλλείου στον Μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης από τη μοναδική Έκθεση Αρχαιολογίας στον κόσμο με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία.

Η εφημερίδα La Stamba σε ρεπορτάζ έκανε εκτενή αναφορά στην αρχαιολογική έρευνα της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και κάνει λόγω για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα .

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει τίποτα απολύτως για την Ελληνική επιτυχία.

Το »Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης» της Αμφίπολης έχει προγραμματιστεί να δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum 29 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου του 2015.
Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για την πρωτιά ήταν:
α)Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
β)Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
γ)Ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.
http://www.xronometro.com/peristeri-anakoinoseis/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια