Αρχαιολογικές ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης Βάργαλα



Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές του τρέχοντος έτους σχετικά με την τοποθεσία  του νεκροταφείου Τζαματζλίσκι [Џамаџлиски[, κοντά στον χώρο που βρίσκονταν η αρχαία πόλη  Βάργαλα της Ελληνικής ανατολικής αυτοκρατορίας των Ρωμαίων- ( περιοχή αρχαίας Παιονίας).

Ειδικές ομάδες του Ινστιτούτου για την προστασία
των πολιτιστικών μνημείων και του Μουσείου του Στιπ κατά τη διάρκεια της έρευνας βρήκαν σημαντικά ευρήματα.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δέκα τάφοι του 3ου και του 4ου αιώνα μετά Χριστό και πολλά είδη κεραμικής που ανάγονται στην περίοδο του σιδήρου.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η τοποθεσία αποτελεί μέρος της Νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Βάργαλα. Τα ταφικά μνημεία είναι κατασκευασμένα από τοίχους με λίθους και είχαν παρατεταμένη χρήση.

Σε βαθύτερες ανασκαφές, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- ανακαλύφθηκαν κεραμικά και βελόνες διπλής ύφανσης σε σχήμα Μ στο χώρο, ευρήματα τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμού των Παιόνων στην περιοχή αυτή.

Η αρχαιολογική έρευνα  εντόπισε  πέρσι στην ίδια τοποθεσία, μέσα στα τείχη του νεκροταφείου μία κρύπτη που περιείχε έξι τάφους οικογενειακούς που ήταν κατασκευασμένοι με ογκόλιθους.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην τοποθεσία Τζαματζλίσκι του Στιπ θα συνεχισθεί κατά το επόμενο έτος, 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η πόλη Βάργαλα αναφέρεται κατά την ύστερη αρχαιότητα και φέρεται να χτίστηκε από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα από το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο).



Βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης Στιπ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, στις πλαγιές της βουνού Πλασκόβιτσα.

Στην περιοχή έχει βρεθεί μια Βασιλική (φωτό), το εμπορικό μέρος της πόλης, χρυσά νομίσματα του βυζαντινού αυτοκράτορα Φωκά (602-610) και μέρος του τείχους της.

Βρέθηκαν, ακόμη,  κεραμικά του 6ου και 7ου αιώνα τα οποία χαρακτηρίζονται ως σλαβικά, αφού ο τρόπος κατασκευής τους είναι όμοιος με τα κεραμικά των Σέρβων του Δούναβη.


© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος