Ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα και αποτύπωση στον Αλυκανά Ζακύνθου

Αρχαίο δημόσιο κτήριο έκρυβε ο βυθός στον Αλυκανά Ζακύνθου

Ξεκίνησε σήμερα η αρχαιολογική έρευνα στην υποθαλάσσια περιοχή του Αλυκανά, από το κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 Φωτογραφία από το σημείο των ερευνών. Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο.
  Το τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Μάγδα Αθανασούλα, θα προχωρήσει
στην αποτύπωση της περιοχής, ώστε να καταγραφεί επακριβώς η έκταση, στην οποία έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα.
 
Στη συγκεκριμένη έκταση εντοπίστηκαν είκοσι βάσεις κιόνων, διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό και πλακόστρωτο.
 
Από τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις φαίνεται πως πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας, το οποίο είναι πιθανό να σχετίζεται με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, ενώ, το μέγεθός του υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή.



ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας, που πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την υποβρύχια έρευνά τους στην περιοχή του Αλυκανά στη Ζάκυνθο. Αυτό αποδεικνύουν τα εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό.

Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων, διάσπαρτες στο χώρο, με μεγάλη οπή στο κέντρο τους, κυκλικής διατομής περίπου 34 εκατοστών, που πιθανόν να σημαίνει την υποδοχή ξύλινων κιόνων.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Ωστόσο, το μέγεθος του κτηρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.
Η έρευνα έγινε στις 13 Μαΐου από κλιμάκιο της Εφορείας που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου που αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 Ο Ομηρος έχει δώσει την αρχαιότερη μαρτυρία για το νησί της Ζακύνθου. Στην ένατη ραψωδία της Οδύσσειας την αποκαλεί «υλήεσσα», δασώδη. Η πρώτη κατοίκησή της όμως ανάγεται στη μέση παλαιολιθική εποχή. Γνώρισε μεγάλη εμπορική και πολιτιστική άνθηση στους αρχαίους χρόνους, αλλά η σημαντικότερη περίοδος της Ζακύνθου, σύμφωνα με τα ευρήματα σε διάφορες περιοχές του νησιού (Γέρακας, Καμπί, Κερί, Μαριές), θεωρείται η μυκηναϊκή. Οπως προκύπτει από τη μυθολογική παράδοση, το όνομά της το πήρε από τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά των Τρώων Δάρδανου, ο οποίος το 1537 π.Χ. εποίκισε το νησί.

Οι Ζακύνθιοι πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο στο πλευρό του Οδυσσέα, καθώς το νησί τελούσε υπό την εξουσία του βασιλιά της Ιθάκης. Αργότερα επαναστάτησαν και από το 650 π.Χ. ώς το 404 π.Χ. έζησαν ελεύθεροι σε δημοκρατικά πολιτεύματα όπου ανέπτυξαν έναν αξιοσημείωτο πολιτισμό. Οταν όμως κατελήφθησαν από τους Αχαιούς, εγκαθιδρύθηκε πάλι η ολιγαρχία. Δεν αναμείχθηκαν στους Περσικούς Πολέμους, αλλά κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο συμμάχησαν με τους Αθηναίους.


http://www.enet.gr
panoramio photos by pavlos voutos