Το Αμφιαράειο στο προσκήνιο


Για τρίτη συνεχή χρονιά η Monumenta και το Διάζωμα με τη συνεργασία της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων Αγίας Βαρβάρας και Καλάμου διοργανώνουν δωρεάν περιήγηση στο  Αμφιαράειο, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία ιερά της Αττικής.

Στη διάρκεια της περιήγησης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, στις 11 π.μ., μέλη της Monumenta θα μιλήσουν για την
ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, αλλά και για τους τρόπους προστασίας με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των μνημείων.

Το  Αμφιαράειο  αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο, ήταν το Ιερό του αρχαίου Ωρωπού. Ιδρύθηκε στο διάστημα 431-415 π.Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο αι. μ.Χ., ως τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο. Βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας, και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιβάλλονται από πυκνό πευκοδάσος και αμπέλια. Μια σπάνια ομορφιά χαρακτηρίζει τον ξεχασμένο από επισκέπτες αυτό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Το Ιερό αποτελείται από δύο ξεχωριστούς τομείς που εκτείνονται στις όχθες της ρεματιάς του δάσους Μαυροδήλεσι. Στη βόρεια όχθη βρίσκονται τα επίσημα κτήρια (λουτρά, στοά, θέατρο, ναός, βάθρα αγαλμάτων, βωμοί), ενώ στη νότια όχθη εκτείνονται οι εγκαταστάσεις και οι κατοικίες που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του Ιερού.

Το  Αμφιαράειο στο προσκήνιο

Η συνεργασία της Μonumenta με την τοπική κοινωνία ξεκίνησε το 2011, με στόχο το  Αμφιαράειο να αποτελέσει, μέσα από περιηγήσεις, κομμάτι της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών του δήμου Ωρωπού. Παράλληλα η Monumenta συνεργάστηκε με το Διάζωμα για να ανοίξει ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους με σκοπό να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο του ιερού (Εθνική Τράπεζα 040/48312096).

«Οι δράσεις μας στο Αμφιαράειο, αυτά τα τρία χρόνια, θεωρούμε ότι έχουν διευρύνει τον κύκλο των κατοίκων και κυρίως των μόνιμων παραθεριστών του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής που γνωρίζουν τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στην Αρχαιολογία Online η ψυχή της Μonumenta Ειρήνη Γρατσία, όταν της ζητήσαμε να κάνει έναν μικρό απολογισμό αυτών των περιηγήσεων.

«Το 2011 κάναμε μια μικρή έρευνα, ρωτούσαμε κατοίκους και παραθεριστές αν γνωρίζουν και έχουν επισκεφθεί τον χώρο. Δυστυχώς οι μόνιμοι παραθεριστές δεν τον γνώριζαν καθόλου, οι κάτοικοι τον γνώριζαν αλλά δεν τον είχαν επισκεφθεί πάνω από μία φορά, κι αυτή με το σχολείο. Η συνεχή παρουσία μας εκεί μέσα από τις περιηγήσεις, τις καλαίσθητες αφίσες που προβάλλουν τις εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι, φέρνουν το Αμφιάραειο στο προσκήνιο. Η σημαντική όμως συνεισφορά και θετική εξέλιξη είναι η συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα. Καλέσαμε τον κ. Σταύρο Μπένο να εντάξει στις δράσεις του το θέατρο του Αμφιαράειου που χρειάζεται έρευνα, αναστήλωση και ανάδειξη. Ήδη, ως πρώτο βήμα, η Β΄ ΕΠΚΑ θα προχωρήσει στη μελέτη τεκμηρίωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου με σχετική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, εγκριθείσα με τη μεσολάβηση του Διαζώματος» επεσήμανε η κα Γρατσία.

Όσον αφορά τη γενικότερη δράση της Monumenta η κα Γρατσία φάνηκε εξαιρετικά αισιόδοξη: «Όλα αυτά τα χρόνια δράσης της, η Monumenta έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη σχέση των τοπικών κοινωνιών με τα μνημεία, το ομώνυμο πρόγραμμά μας εφαρμόζεται από το 2007 και τα θετικά αποτελέσματα έχουν πια αρχίσει να φαίνονται. Η ανταπόκριση του κόσμου στις περιηγήσεις το πιστοποιούν».

Πληροφορίες

Η πρόσβαση στο  Αμφιαράειο είναι δυνατή μόνο με ΙΧ. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η είσοδος του χώρου. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας καπέλα, φωτογραφική μηχανή και να φοράτε κατάλληλα παπούτσια. Για περισσότερες πληροφορίες: 6973308857 (Ειρήνη Γρατσία), www.monumenta.org, info@monumenta.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια