Βρέθηκαν 1756 αντικείμενα από το 10.000 π.Χ.!

ΚΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΕΙΑΣ
Αντικείμενα νεολιθικής περιόδου ανυπολόγιστης αξίας ανακαλύφθηκαν στα χέρια σπείρας αρχαιοκαπήλων λίγο πριν βγούν εκτός Ελλάδος, μετά από σχετική έρευνα του ιδιωτικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Τσούκαλη, σε συνεργασία πάντα με την ΕΛΑΣ.

«Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο χτύπημα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και μια πολύ μεγάλη επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών στον συνεχή πόλεμο για την καταπολέμηση της διασπάθισης του αρχαιοελληνικού πλούτου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσούκαλης.

Το πρωϊ της 3ης Ιουλίου 2013 στη Μαρίνα Αλίμου συνελήφθη ένας λογιστής που είχε
στη κατοχή του μια βαλίτσα αλλά και πέντε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με αρχαιότητες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλες οι αρχαιότητες και όλα τα ευρήματα ήταν πάρα πολύ προσεκτικά ταξινομημένα και είχαν ταμπέλες αλλά και ενδείξεις προέλευσης.

«Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος που τα είχε ταξινομήσει πρέπει να διέθετε ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο» λέει ο Γιώργος Τσούκαλης.

Στα χέρια των διωκτικών αρχών έπεσαν συνολικά 1756 αντικείμενα νεολιθικής περιόδου που χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. και αρκετά πολύτιμα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων. Η υπόθεση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα είχε αίσιο τέλος καθώς η αναμονή για την έκβαση της κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες.

«Η πληροφορία που είχα μιλούσε για έντονη κινητικότητα στη περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων. Τα στοιχεία είχαν φτάσει στο γραφείο μου σχεδόν από το χειμώνα. Οι πληροφορίες και οι επαφές μου μιλούσαν συγκεκριμένα για ευρήματα και αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας που ανήκαν στη νεολιθική εποχή και είχαν βγει προς πώληση. Αξιοποίησα αμέσως κάθε δυνατή πηγή με μοναδικό σκοπό να προσεγγίσω το στόχο. Όταν είχα συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και είχα βρει την κατάλληλη άκρη ενημέρωσα τις αρχές και συγκεκριμένα το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η αστυνομία.»

Η αξία των ευρημάτων είναι ανυπολόγιστη και δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών να υπάρχουν και άλλα ακόμη αρχαία καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

«Αξίζει να τονίσουμε ότι η αξία ενός απολιθώματος νεολιθικού οικίσκου ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσούκαλης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια