7 Αυγούστου 322 π.Χ. : Μάχη της Κρανώνος

[Λαμιακός Πόλεμος] – Η είδηση του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου προέτρεψε πολλές ελλαδικές πόλεις-κράτη να επαναστατήσουν κατά της μακεδονικής εξουσίας.

Αρχικά, σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, νικώντας τις δυνάμεις του Αντιπάτρου στην Ηράκλεια και χτίζοντας έναν σημαντικό αντιμακεδονικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Αθήνας και τη
συμμετοχή της Κορίνθου, της Αχαΐας κι άλλων. Οι αρχικές ήττες των Μακεδόνων, οφείλονταν στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων τους και το πιο έμπειρο υπηρετούσε τη θητεία του στα βάθη της Ασίας.


Σταδιακά, νέες ενισχύσεις άρχισαν να καταφτάνουν, κυρίως από τη δυτική Μ. Ασία, νικώντας τον αντιμακεδονικό συνασπισμό στη ναυμαχία των Εχινάδων και τον Αύγουστο του 322, νέες ενισχύσεις υπό τον Κρατερό ανέβασαν την αναλογία σε 2:1 υπέρ των Μακεδόνων.

Στην Κρανώνα 60,000 Μακεδόνες παρατάχθηκαν κατά 29,000 συμμάχων νικώντας τους αλλά χωρίς να κατορθώσουν να τους καταστρέψουν. Διατηρώντας ισχυρό στρατό, οι σύμμαχοι αναζήτησαν όρους διαπραγμάτευσης που ο Αντίπατρος απέρριψε, επιζητώντας να τους διασπάσει συνομιλώντας με κάθε πόλη-κράτος ξεχωριστά. Αν και οι σύμμαχοι τον απέκρουσαν αρχικά, ο μακεδονικός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας αρκετές πόλεις του συνασπισμού και προτείνοντας ξεχωριστές συμφωνίες ειρήνευσης επιτυγχάνοντας τη λήξη του πολέμου τον ίδιο χρόνο.

https://www.ptisidiastima.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια