H AΡXAIOTEΡH ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ

H AΡXAIOTEΡH ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ[ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ] ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΙΑ
Από Πανάρχαιες πηγές και αναφορές είναι γνωστό ότι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ποικιλία ερυθρού οίνου στον κόσμο είναι το Λημνίο των αρχαίων Ελλήνων στη Λήμνο.Στην Ιλιάδα ο Όμηρος το αναφέρει σαν τον οίνο των Αχαιών.

Επίσης αναφορές υπάρχουν από τον Αριστοτέλη,τον Αριστοφάνη και άλλες προσωπικότητες της αρχαιότητας.

Στο σήμερα όλα τα ονομαστά κτήματα Οινοποίησης της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν την ποικιλία αυτή σαν μία από τις κορυφαίες ετικέτες τους έχοντας πάρει πολλά βραβεία σε μεγάλες εκθέσεις.

Επίσης και τα τοπικά Οινοποιεία του νησιού παράγουν φιάλη με το Λημνιό που γνωστό στον κόσμο στο νησί είναι σαν Καλαμπόκι

.Στην ανατολική πλευρά της Λήμνου υπάρχουν σε άγρια κατάσταση σε αρκετά μέρη κλήματα της πανάρχαιας ποικιλίας,που μερικά έχουν γίνει πιά δέντρα κανονικά.Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρθούν μοσχεύματα από αυτά και να καλλιεργηθούν με απόλυτα φυσικές μεθόδους και να δώσουν μετά από αυστηρά παραδοσιακή οινοποίηση,την γεύση του οίνου,των αρχαίων μας προγόνων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΙΑΣ

Διαβάστε και τα:

Ο ΚΑΤΑΣΤΑΜΝΙΣΜΕΝΟΣ ΟΙΝΟΣ (Περί οινηρών αμφορέων)

Περί της γαστρονομικής τέχνης των Ελλήνων στην αρχαιότητα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια