ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ
Το κρασί που περιείχε δηλητήριο από το φυτό ελλέβορο, είναι πιθανό να ευθύνεται για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως εκτιμά ο κορυφαίος Νεοζηλανδός τοξικολόγος , δρ. Λίο Σκεπ, που μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό κλινικής τοξικολογίας Clinical Toxicology.
Οι ερευνητές επιχειρούν εκ νέου να φωτίσουν το μυστήριο του θανάτου του Αλεξάνδρου, το οποίο απασχολεί τους ιστορικούς και τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον περίγυρό του.
Ο θάνατός του επήλθε το 323 πΧ στο παλάτι του στη Βαβυλώνα, όταν ο Έλληνας βασιλιάς ήταν μόνο 32 ετών.
Ο Αλέξανδρος, σύμφωνα με το «βασιλικό ημερολόγιο» που πιστεύεται ότι διετηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και μετά από μια ασθένεια 12 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.
Μεταξύ των ιατρικών «σεναρίων» που έχουν κατά καιρούς προταθεί για τον θάνατό του, είναι η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήλθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο.
Εκτός από τις ανωτέρω πιθανές φυσικές αιτίες, παραμένει πάντα η πιθανότητα της δηλητηρίασης. Ο δρ Σκεπ και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηρίων του πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας και το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, θεωρούν αδύνατο να ευθύνεται κάποιο γνωστό δηλητήριο όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη, όπως υποστηρίζουν μερικές θεωρίες, γιατί τότε ο θάνατός του θα ήταν πολύ πιο γρήγορος.
Ως πιο πιθανό ένοχο θεωρούν ένα δηλητηριώδες φυτό (με την επιστημονική ονομασία Veratrum album), που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος.
Το εν λόγω φυτό συχνά χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους Έλληνες ως βότανο κατά του εμετού και, επιπλέον, είναι σε θέση να επιφέρει ένα τόσο βραδύ θάνατο.
Ο Λίο Σκεπ αναφέρει ότι η δηλητηρίαση από ελλέβορο χαρακτηρίζεται από γαστρικούς πόνους, ναυτία, εμετούς, βραδυκαρδία, υπόταση και σοβαρή μυϊκή αδυναμία, συμπτώματα που ο Μέγας Αλέξανδρος εμφάνισε, σύμφωνα με τις περιγραφές (όπως του ιστορικού Διόδωρου) των τελευταίων ημερών της ζωής του.
Πάντως ο Νεοζηλανδός τοξικολόγος παραδέχτηκε ότι, παρά τη μεγάλη έρευνά του πάνω στο ζήτημα (μελετά την αιτία θανάτου του Μακεδόνα στρατηλάτη από το 2003), το συμπέρασμά του δεν μπορεί παρά να είναι μια ακόμα θεωρία, καθώς η πραγματική αιτία θανάτου σήμερα πια δεν μπορεί να αποδειχτεί. «Ποτέ δεν θα ξέρουμε σιγουριά», τόνισε.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ...από ξένες δημοσιεύσεις
Τελικά οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Τον Ιούνιο του 323 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα 32 ετών, έχοντας κατακτήσει μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από το Ιόνιο έως το ανατολικό Πακιστάν. Το ερώτημα τι ή ποιος σκότωσε τον Μακεδόνα βασιλιά δεν έχει απαντηθεί με επιτυχία. Ωστόσο, η νέα έρευνα μπορεί να λύσει οριστικά το 2300 ετών μυστήριο.
Ο Αλέξανδρος Γ 'ο Μακεδών, επίσης γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος , γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ. και ήταν μέντορας το ο Αριστοτέλης μέχρι την ηλικία των 16. Έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μια περιοχή στο βόρειο Ελλάδα και από την ηλικία των 30 είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, που εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος έως τα Ιμαλάια. Αήττητος σε όλες τις μάχες του, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους διοικητές βασιλιάδες της ιστορίας. Κατέκτησε το σύνολο της Περσικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ως ένας φιλόδοξος πολεμιστής, επιδιώκοντας να φθάσουν τα «άκρα του κόσμου,« εισέβαλε Ινδία το 326 π.Χ., αλλά αργότερα γύρισε πίσω. Είναι αυτός ο ιστορικός γίγας που πιστώνεται με την ίδρυση περίπου 20 πόλεων που έφεραν το όνομά του, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρειας στην αρχαία Αίγυπτο, και σε αυτόν οφείλεται η εξάπλωση του Ελληνικού δικού του Πολιτισμού Ανατολικά. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση των σχεδίων του να εισβάλει Αραβία και στην δυτική Μεσόγειο , ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από μυστηριώδη θάνατο , μετά από ταλαιπωρία 12 ημερών .
323–322 π.Χ. Βαβυλωνιακό έγγραφο, αστρονομική αναφορά για τον θάνατο του Μ.Αλέξανδρου
Αυτό που είναι γνωστό από τα ιστορικά αρχεία είναι ότι ο Αλέξανδρος παρευρίσκετε σε γιορτή για να τιμήσει το θάνατο ενός στενού προσωπικού φίλου του . Αλλά γύρω στα μέσα του της βραδιάς , ο ίδιος κατελήφθη από έντονο πόνο και κατέρρευσε. Οδηγήθηκε στην κρεβατοκάμαρα του, όπου, μετά από μέρες αγωνίας, υψηλό πυρετό, σπασμούς και παραλήρημα, έπεσε σε κώμα και πέθανε.
Αρχικά τα συμπτώματα του οργανισμού του ήταν διέγερση, τρέμουλο, δυσκαμψία στον αυχένα, και οξύ πόνο στην περιοχή του στομάχου. Στη συνέχεια κατέρρευσε και υπέστη οξύ και βασανιστικό αγωνία πόνου όπου κάποιος τον άγγιζε. Βίωσε μια έντονη δίψα, πυρετό και παραλήρημα, και όλη τη νύχτα ένιωσε σπασμούς και παραισθήσεις, που ακολουθείται αυτή η έξαρση από περιόδους ηρεμίας. Στα τελικά στάδια της πάθησης δεν μπορούσε να μιλήσει, αν και θα μπορούσε ακόμα να μετακινήσει το κεφάλι και τα χέρια του. Τελικά, η αναπνοή του γίνεται δύσκολη και πεθαίνει.
Από περιγραφή του Διόδωρου αποτύπωση του 19 ου αι. η κήδευση του Μ.Αλέξανδρου
Οι τέσσερις πιο δημοφιλείς θεωρίες σχετικά με το θάνατό του είναι: η ελονοσία, ο τυφοειδής πυρετός, δηλητηρίαση από αλκοόλ, ή ότι είχε σκόπιμα δηλητηριαστεί από έναν αντίπαλο. Τρεις πρώτες μπορεί πιθανώς να προεξοφλούνται.
Η ελονοσία μεταφέρεται από τα κουνούπια που ζουν στη ζούγκλα και τροπικές περιοχές, αλλά όχι σε περιοχές της ερήμου, όπως το κεντρικό Ιράκ, όπου ο Αλέξανδρος πέθανε.
Ο Τυφοειδής πυρετός μεταδίδεται από τα τρόφιμα ή το νερό που έχουν μολυνθεί από βακτήρια που προκαλεί επιδημίες και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα σε καμία από τις ιστορικές αφηγήσεις για να προτείνουν τέτοια επιδημία στη Βαβυλώνα τη στιγμή ο Αλέξανδρος πέθανε.
Η κύρια επίδραση της δηλητηρίασης από αλκοόλ είναι συνεχής έμετος, αλλά ούτε μία φορά και σε καμία από τις ιστορικές πηγές δεν αναφέρουν εμετό ή ακόμα και ναυτία, ως ένα από τα συμπτώματα του Αλεξάνδρου.
Έτσι, αυτό που έμεινε είναι, κάποιος να έχει σκοτώσει τον Αλέξανδρο; Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, το σώμα του Αλεξάνδρου δεν είχε δείξει οποιαδήποτε σημάδια της φθοράς για έξι ημέρες μετά το θάνατο του, παρόλο που κρατήθηκε σε ένα ζεστό, αποπνικτικό χώρο.
Μια εξήγηση είναι μια θανατηφόρα δόση τοξική ουσία που εισχώρησε στο πτώμα και επιβράδυνε το ρυθμό αποσύνθεσης. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε, αλλά από ό, τι;
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Leo Schep από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων στη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι ο Αλέξανδρος πέθανε από την κατανάλωση δηλητηριώδους κρασιού από ένα αθώο σε εμφάνιση φυτό που, όταν έχει υποστεί ζύμωση, είναι εξαιρετικά θανατηφόρο.
Ο Δρ Schep, ο οποίος έχει ερευνήσει τα τοξικολογική στοιχεία για μια δεκαετία, είπε μερικές από τις άλλες θεωρίες με δηλητηρίαση - συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης με αρσενικό και στρυχνίνη - δεν ήταν αξιόπιστες, καθώς ο θάνατος θα έρθει πολύ γρήγορα, όχι πάνω από 12 ημέρες, όπως δείχνουν τα αρχεία. Το ίδιο ισχύει και για άλλα δηλητήρια όπως το κώνειο, ακονίτο, αρτεμισία, henbane και του κρόκου του φθινόπωρο.
Ωστόσο, η έρευνα του Δρ Schep του και συν ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Otago και ειδικός Dr Pat Wheatley και που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical Toxicology, βρήκε την πιο πιθανή αιτία ότι ένοχος ήταν Veratrum album, γνωστό ως λευκό hellebore. Το λευκό άνθος των φυτών, το οποίο μπορεί να υποστεί ζύμωση μέσα σε ένα κρασί αυτό γίνεται δηλητηριώδες, ήταν δε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες όμως σε άλλες ποσότητες ως μία φυτική θεραπεία.
Το Veratrum album
Η θεωρία της δρος Schep ήταν ότι το Veratrum album θα μπορούσε να έχει υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί που δόθηκε στον αρχηγό. Θα το δοκιμάσει και θα του φαινόταν «πολύ πικρό», αλλά θα μπορούσε να έχει υποστεί γλύκανση - και ο Αλέξανδρος ήταν πιθανόν να ήταν πολύ μεθυσμένος στο συμπόσιο. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την κατανάλωση του φυτού ταιριάζει επίσης με την περιγραφή του τι ο Αλέξανδρος πέρασε κατά τη διάρκεια των 12 ημερών πριν πεθάνει.
Ωστόσο, ακόμη και αν ο Αλέξανδρος είχαν δηλητηριαστεί, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δολοφονήθηκε από συνωμότες στρατηγούς.
Υπήρξαν τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων από μια τυχαία δηλητηρίαση τους με Veratum άλμπουμ. Το 2010, το Clinical Toxicology δημοσίευσε ένα έγγραφο για τέσσερα άτομα στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι νόμιζαν ότι έτρωγαν άγριο σκόρδο. Σε 30 λεπτά περίπου σφάδαζαν στον πόνο, είχαν μερική τύφλωση , και είχαν περιέλθει σε σύγχυση. Σε αντίθεση, ίσως, με τον ο Αλέξανδρο, όλοι επέζησαν.
0 Σχόλια
Σχόλια που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς όχι μόνο για το ιστολόγιο, θα διαγράφονται αμέσως.
EmojiΣχόλια που περιέχουν εμπάθεια σε ό,τι δεν σας αρέσει επειδή έτσι μάθατε ότι έτσι είναι τα πράματα, θα διαγράφονται για έναν εποικοδομητικό διάλογο και όχι να επικρατήσει η αρλουμπολογία, αμαθών και ημιμαθών.
Επίσης σχόλια που έχουν οποιεσδήποτε κομματικές προτροπές και κομματικοπολιτική προπαγάνδα, είναι ανεπιθύμητα.