ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Μια λαξευτή πέτρα με σημειώσεις βρέθηκε σε τάφο στην Ουκρανία της Εποχής του Χαλκού και  είναι το παλαιότερο ηλιακό ρολόι του είδους του που έχει ποτέ βρεθεί, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
 και είναι  ένα αρχαίο ηλιακό ρολόι που χρησιμοποιείται από
τους ανθρώπους του πολιτισμού Srubnaya  της Εποχής του Χαλκού

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Srubnaya ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΤΑΖ

Το ηλιακό ρολόι μπορεί να το έχουν σημαδέψει για την τελευταία κατοικία ενός νεαρού άνδρα που θυσιάστηκε  ή μια άλλη σήμανση ίσως ως αγγελιοφόρος των θεών ή των προγόνων, δήλωσε η ερευνήτρια Λαρίσα Vodolazhskaya του αρχαιοαστρονομικού  Κέντρου Ερευνών στο Southern Federal University στη Ρωσία.

Η Vodolazhskaya ανέλυσε τη γεωμετρία της πέτρας μεγέθους ελαστικού αυτοκινήτου  και τα γλυπτά του, επιβεβαιώνοντας ότι την πέτρα θα την έχουν σημαδέψει για την ώρα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα παράλληλων γραμμών και μια ελλειπτική τροχιά της κυκλικές κοιλότητες.



Το ελλειπτικό σχήμα κάνει στο σκάλισμα είναι ένα  αναλημματικό  ηλιακό ρολόι. Ένα παραδοσιακό ηλιακό ρολόι σηματοδοτεί το χρόνο χρησιμοποιώντας ένα Γνώμονα , σε ένα σταθερό κατακόρυφο που ρίχνει μια σκιά. Ένα αναλημματικό  ηλιακό ρολόι έχει ένα Γνώμονα  που πρέπει να κινείται κάθε μέρα του έτους για την προσαρμογή στην αλλαγή της θέσης του ήλιου στον ουρανό. 



Κρατώντας χρόνο

Το ηλιακό ρολόι ανήκε στο πολιτισμό Srubna ή Srubnaya, που είναι γνωστοί για την συνήθεια  να πλαισιώνουν τους τάφους τυος με ξυλεία   και έφυγαν για την στέπες ανάμεσα στα Ουράλια Όρη και Δνείπερο ποταμό . Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Γιούρι Polidovich  μέλους των περιφερειακών μελετών του Μουσείου του Ντόνετσκ  ήταν σε εκσκαφή σε τύμβο εποχής του Χαλκού  που χρονολογείται από τον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ. και αποκάλυψε τη σκαλιστή πλάκα, η οποία σημαδεύτηκε με τις γραμμές και τους κύκλους και στις δύο πλευρές.

  Η Λαρίσα Vodolazhskaya, αφού έλαβε φωτογραφίες με τις  πλάκες, έχει  μελετήσει τις πιθανές ερμηνείες των εικόνων. Μία  από τις υποθέσεις της  συνδέθηκε με ένα ηλιακό ρολόι."
Για να αποδείξει ότι το γλυπτό αντιπροσώπευε ένα ηλιακό ρολόι η Vodolazhskaya έχει υπολογίσει τις γωνίες που θα έχουν δημιουργηθεί από τον ήλιο και τις σκιές σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος και επιβεβαίωσαν ότι τα γλυπτά στις πλάκες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για να επισημάνουν τις ώρες με ακρίβεια , "γίνονται για το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο τα ηλιακά ρολόγια βρέθηκαν," είπε.


Πώς λειτουργεί

Σε αντίθεση με πολλά σύγχρονης μαζικής παραγωγής ηλιακά ρολόγια κήπου αγοράζονται και τοποθετούνται  κάτω χωρίς υπολογισμό για τη γωνία της Γης και του ήλιου , τα  ουκρανικά γλυπτά αποκαλύπτουν μια εξελιγμένη κατανόηση της γεωμετρίας.
Από την άλλη πλευρά από το ηλιακό ρολόι, άπειρα  γλυπτά προσπαθούν να αναδημιουργήσουν το ηλιακό ρολόι  ,στην Α. πλευρά αυτές τις επιγραφές δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά για το χρόνο.
Αρχαία ηλιακά ρολόγια με μισής μετρησης της ημερήσιας  ώρας  «σήματα» είναι σπάνια, αν και ένα ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.
Από την άλλη πλευρά της πλάκας η πέτρα είναι ένα μικρότερο οριζόντιο ηλιακό ρολόι, καθώς και ένα σκαλιστό , μίμηση ενός αναλημματικού   ηλιακού  ρολογιού  , αυτό ήταν ανίκανο να σηματοδοτεί την σωστή ώρα. Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο έγιναν αυτά τα δευτερεύοντα  γλυπτά, είπε η Vodolazhskaya, αν και μπορεί να ήταν ένας φόρος τιμής στον αποθανόντα. Οι χαράκτες της εργασίας στο ηλιακό ρολόι στη μία πλευρά της πέτρας μπορεί να μην ήταν μέρος της κοινότητας που ήταν σκαλισμένα στη δεύτερη πλευρά, είπε η  Vodolazhskaya και οι συνεργάτες της ,που σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν την εργασία στο περιοδικό Αρχαιοαστρονομία και αρχαίων τεχνολογιών. 

Συγγραφέας: Stephanie Pappas | Πηγή: LiveScience

ΣΗΜ.

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΙ (ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΟΡΟΣ ..«ΟΥΚΡΑΝΙΑ») ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ...(ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ...!!!)....ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Ή ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.....ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ...

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΕΙ Η Vodolazhskaya...ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΥΛΗ .
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ 500 ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ...ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΟΜΩΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ...ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ