Αρχαιολογική ανασκαφή ανακαλύπτει 2.700 ετών ελληνική στοά Αγοράς


ΠΟΛΗ ΑΡΓΙΛΟΣ -ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ 
 Μια  2.700-ετών στοά ανακαλύφθηκε φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Αργίλου στη βόρεια Ελλάδα, μετά από μια αρχαιολογική ανασκαφή με επικεφαλής τον Jacques Perreault, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέντρου Κλασικών Σπουδών Μόντρεαλ και τον  Ζήση Μπόνια, αρχαιολόγο από  το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην αρχαία Ελλάδα, η στοά ήταν μια μεγάλη, ανοιχτή δομή που συνήθως στεγάζονται καταστήματα και οριοθετείται η δημόσια πλατεία της Αγοράς. από την πόλη .
Τα "Porticos είναι γνωστά από την Ελληνιστική περίοδο, από τον 3ο έως το 1ο αιώνα π.Χ., αλλά νωρίτερα παραδείγματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτή  από τον  Άργιλο είναι το παλαιότερο παράδειγμα μέχρι σήμερα από τη βόρεια Ελλάδα και είναι πραγματικά μοναδική », δήλωσε ο
Jacques Perreault, ο οποίος είναι ειδικός της ελληνικής Αρχαϊκής περίοδου (7ος και 6ος αι.)
Βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου, η αρχαία πόλη της Αργίλου ήταν η πρώτη ελληνική «αποικία» ιδρύθηκε στον τομέα αυτό γύρω από τον μεγάλο ποταμό Στρυμόνα. Στο αποκορύφωμά της κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα,η  Άργιλος ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της περιοχής.
 
Από το 1992, ο καθηγητής Perreault και ο Δρ Μπόνιας έχουν ανασκάψει το λόφο που καλύπτει Άργιλος και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έχει αποκτήσει μερικά από τα οικόπεδα που η αρχαία πόλη  κάθεται πάνω του. Εξαγορές έγιναν για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και οι ανασκαφείς διατηρούν τα δικαιώματα πάνω από την επιστημονική έρευνα. Τα ερείπια της στοάς στον Άργιλο βρίσκονται σε ένα από αυτά τα μέρη , στο βόρειο άκρο του τι ήταν εμπορική περιοχή της πόλης, 50 μέτρα από την περιοχή του λιμανιού κατά τη χρονική αυτή στιγμή που ανασκάπτουν στιγμή.

 

Ίχνη της επιχειρηματικότητας των κατοίκων

Αρχαιολογικές ανασκαφές το 2013 έφεραν στο φως μία στοά μήκους  περίπου 40 μέτρων .Η ανοικτή περιοχή περιείχε κάποτε επτά δωμάτια, πέντε εκ των οποίων έχουν ανασκαφεί, κάθε ένα είχε 5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος, με 2,5-μ. υψηλό τοίχο πίσω.
Όταν ο  Άργιλος ήταν ευημερών είναι εύλογο ότι η στοά ανατέθηκε και χτίστηκε από την πόλη ,δημόσια δηλαδή . Αν συνέβαινε αυτό, ένας αρχιτέκτονας θα επιβλέπει την ακεραιότητα των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής τους δομής, τότε  δεν θα υπήρχε καμία διαφορά ως προς το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων λίθων, και όλα τα δωμάτια θα ήταν το ίδιο.

Ωστόσο, η εξέταση των λειψάνων δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

"Οι τεχνικές κατασκευής και οι πέτρες που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικές από το ένα δωμάτιο στο άλλο, υπονοώντας ότι πολλοί  κτίστες χρησιμοποιήθηκαν για κάθε δωμάτιο, είπε ο Perreault. "Αυτό δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ήταν  οι ίδιοι και ήταν πιθανώς οι υπεύθυνοι για την κατασκευή των δωματίων, ότι ήταν δηλαδή « ιδιωτική πρωτοβουλία »και όχι η Πόλη και το Δημόσιο υπήρξε  κατασκευαστής  αυτής της στοάς."

Μια ευημερούσα πόλη πέφτει στη λήθη

Στην Εποχή του Σιδήρου, η  Βόρεια Ελλάδα ήταν Eldorado. Η κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα, του οποίου το στόμα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από τρία χιλιόμετρα από την Άργιλο, ξεχείλιζε  από ορυχεία χρυσού και αργύρου.
Με τα λιμάνια της και τα κοντινά ορυχεία,η  Άργιλος ήταν μια στρατηγική θέση για το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων.
Αλλά η ευημερία της  μειώθηκε γρήγορα από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., όταν οι Αθηναίοι ίδρυσαν την κοντινή πόλη της Αμφίπολης. Το 357 π.Χ., ο Φίλιππος Β κατέλαβε ολόκληρη την περιοχή και εκτοπίσε τους κατοίκους από τον Άργιλο στην Αμφίπολη, η νέα έδρα του βασιλιά της Μακεδονίας.
Έτσι έρημη, Άργιλος παρέμεινε και είχε παγώσει στο χρόνο, κατι το  οποίο είναι ο λόγος που είναι δυνατόν σήμερα να ανακαλύψετε κτίρια και τα πολλά απομεινάρια της ανθρώπινης δραστηριότητας και αυτό που τους χαρακτήρισε.

Μια δημοφιλής θέση πρακτική άσκηση

Δεδομένου ότι έχει υπό την ευθύνη του ο Perreault και ο Μπόνιας, η περιοχή Άργιλος προσέφερε μια θέση πρακτικής άσκησης για περίπου 450 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ υπό την εποπτεία τους.
"Κάθε χρόνο, 20 έως 30 μαθητές περνούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες τον Άργιλο να μάθουν τις τεχνικές ανασκαφής και της ανάλυσης του  αρχαιολογικού υλικού, και να επισκεφτούν  διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στη Βόρεια Ελλάδα», λέει ο Perreault.
Η στοά από μόνη της δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών μέτρων  βαθιους γεωφυσική έρευνα, η δομή φαίνεται να συνεχίζεται, και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τους αρχαιολόγους.

 
 University of Montreal: Jacques Perreaultt


 ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ
ΟΙ ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΕΨΑΞΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ,  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΣΤΡΥΜΩΝΑΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟΝ  ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΟΤ ΑΣΗΜΙ.... ; 

..... «ΠΑΡΑΞΕΝΟ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑλΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ....