Στην Αντιόχεια τη Μεγάλη, βρέθηκε μαρμάρινο κεφάλι της Αφροδίτης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης της αρχαίας πόλης της Αντιόχειας, έχουν βρεθεί νέα αντικείμενα αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση
του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο ναό της αρχαίας πόλης, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει το κεφάλι αγάλματος της θεάς Αφροδίτης.

 Η επιστημονική αποστολή διευθύνεται από εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Πολιτειών, τον καθηγητή Michael Hoff του Πανεπιστημίου της  Νεμπράσκα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το άγαλμα χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Το κεφάλι είναι περίπου 25 εκατοστά και σκαλισμένο από μάρμαρο υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα΄, επίσης,  με τους ειδικούς, τα χαρακτηριστικά, όπως το χτένισμα, η τρόπος που κάθονται τα μαλλιά στο κεφάλι και η κορδέλα στα μαλλιά δείχνουν ομοιότητες με την Ελληνίδα Θεά Αφροδίτη.

Ο Αμερικανός καθηγητής δήλωσε  ότι πιθανόν πρόκειται για αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης που το πρωτότυπο χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ.


Ομάδα Τούρκων και Αμερικανών επαγγελματιών μελετητών καθώς και φοιτητών έχουν ανακαλύψει, επίσης, ψηφιδωτά δάπεδα σε εγκαταστάσεις λουτρών κοντά στο «Ναό της Αγοράς».

Τα αντικείμενα τα οποία εντοπίστηκαν δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί χρονικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μωσαϊκό μοιάζει με δείγματα που ανήκουν στην πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Hoff οι εργασίες  των αρχαιολογικών ανασκαφών θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος στην αρχαία πόλη της Αντιόχεια της Μεγάλης, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος