Ανακαλύφθηκε κάστρο του 4ου αιώνα στην σημερινή Τουρκία


Κάστρο του 4ου αιώνα μ.Χ, ήρθε στο φως στην τουρκική νοτιοανατολική επαρχία της Σίρτης, στην τούμπα Çattepe, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό  ‘Botan’ και πιθανόν να καλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το φράγμα Ιλλισού στην περιοχή.
«Πρόκειται για ένα κτίσμα
του τετάρτου αιώνα μετά Χριστό της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου. Είναι το τελευταίο κάστρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στα ανατολικά», δήλωσε ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Haluk Sağlamtimur.

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία  έχουν βρεθεί  είναι τόσο πλούσια που μπορούν να γεμίσουν ένα μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Βρέθηκαν αφάνταστα ευρήματα, πολλά χάλκινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, χύτρες, τηγάνια, μεταλλικές καρφίτσες καθώς και ασημένια έργα τέχνης», συμπλήρωσε.Σύμφωνα με τους  Τούρκους αρχαιολόγους, τα αντικείμενα αποδεικνύουν ότι οι εξορύξεις χαλκού στην περιοχή της Σίρτης ήταν πολύ πλούσιες.

(Σ,Ε,Δ,    -ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΣΤΡΕΦΑΤΕ  ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ )


«Βρήκαμε  μια σειρά από λίθινα παιχνίδια σε έναν από τους τάφους του κάστρου. Πρόκειται για μια ολόκληρη σειρά από 49 κομμάτια που ανάγονται στην αρχαιότητα. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι ο πρόγονος του σκακιού ή ένα παιχνίδι πολέμου στην αρχαιότητα. Θα προσπαθήσουμε να πληροφορηθούμε τι ήταν αυτό το παιχνίδι», είπε ο Sağlamtimur.

Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να δημιουργείται ένα μουσείο στην περιοχή της Σίρτης (Siirt).

«Αν υπήρχε ένα μουσείο θα είχε γεμίσει από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρήκαμε στην περιοχή από το 2002», είπε.

 ***


Το κάστρο της ύστερης ρωμαϊκής εποχής βρίσκεται σε μια κοιλάδα που οι Τούρκοι ονομάζουν ‘Botan Vadisi’, από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός, τον οποίο ποταμό ο Ξενοφώντας στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» ονομάζει Κεντρίτη που συναντά, πιο κάτω τον ποταμό Τίγρη.

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος