ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1600 π.Χ.


ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ  ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ  ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ λέει ο Peter Fischer    ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΝΩΪΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ  


 Σε πρώτο πλάνο, ποσότητες  μεταλλεύματος χαλκού και-σκωρίας που συγκεντρώνεται στις πράσινες σακούλες

Μια σουηδική αρχαιολογική αποστολή από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έχει ανασκάψει ένα  άγνωστο μέρος μέχρι πρόσφατα της Εποχής του Χαλκού της περιοχής Δρομολαξιά δυτικά της Αλμυράς Λίμνης  περίπου 1600-1100 π.Χ.   ….( Excavations at Dromolaxia Vizatzia/Hala Sultan Tekke) ....Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση για την
εξόρυξη χαλκού και την παραγωγή των χάλκινων αντικειμένων, τα στοιχεία της παραγωγής από πολυτελή υφάσματα, καθώς και κεραμικά και άλλα αντικείμενα που εισάγονται από όλη τη Μεσόγειο, αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη.

«Ένα από τα συμπεράσματα μας είναι ότι την Εποχή του Χαλκού πολιτισμός στο «Χαλά Σουλτάν Τεκκέ » (Σ.Σ.--ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ Ο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ  ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΕΤΣΙ  ; ….) .....διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος υπηρέτησε ως ένας σημαντικός κόμβος όχι μόνο για την περιφερειακή, αλλά και για πιο μεγάλες αποστάσεις εμπορίου. Επίσης, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πόλη ήταν μεγαλύτερη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα », λέει ο Peter Fischer, καθηγητής αρχαιολογίας της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η περιοχή της ανασκαφής  βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην  Κύπρο και εκτείνεται σε περίπου 25-50 στρέμματα, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή της Μεσογείου. Το 2010, ο Peter Fischer και η ομάδα του, των αρχαιολόγων και φοιτητών συνέχισε τις ανασκαφές της πόλης, που ξεκίνησε το 1970 από τον πρώην δάσκαλο του Φίσερ, καθηγητή Paul Åström.

Το πρόσφατα ανασκαμμένο τμήμα της πόλης ανακαλύφθηκε το 2012 χρησιμοποιώντας ένα γεωραντάρ, που με τον  ηλεκτρομαγνητικό εξοπλισμό του καθιστά δυνατό για να «δουν» τι κρύβεται στο έδαφος κάτω σε ένα βάθος περίπου δύο μέτρων. Η μέθοδος επιτρέπει επίσης στους αρχαιολόγους για να πάρετε μια τομογραφική εικόνα σε μια περιορισμένη περιοχή κάτω από την επιφάνεια.







«Φέτος το καλοκαίρι 2013,ανακαλύψαμε μια κατοικημένη περιοχή με εγκαταστάσεις για την εξόρυξη χαλκού το μετάλλευμα χαλκού και σκουριές χαλκού. Βρήκαμε απομεινάρια φούρνων τήξης και περίπου 300 κιλά μεταλλεύματος και σκουριές. Σε ένα δωμάτιο γύρω από την ανασκαφή , βρήκαμε επίσης στοιχεία της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών μοβ προϊόντων, το οποίο ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού ».

Δίπλα στην εγκατάσταση εξόρυξης χαλκού, οι αρχαιολόγοι έδειξαν κατοικημένους χώρους όπου βρήκαν επίσης πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως τοπικά παραγόμενα κεραμικά υψηλής ποιότητας και κεραμικά από τις Μυκήνες και την Εγγύς Ανατολή (οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου).

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν επίσης ένα πλήρες χάλκινο διακοσμημένο αντικείμενο ,μια καρφίτσα, πιθανότατα εισηγμένη  από τη βόρεια Ιταλία και κεντρική Ευρώπη γύρω στο 1200 π.Χ., ένα διακοσμημένο κύπελλο από φαγεντιανή από την Αίγυπτο, εκ φαγεντιανής κυλινδρικές σφραγίδες που απεικονίζουν πολεμιστές και κυνηγούς και ειδώλια των ανθρώπων / θεών και των ζώων. Όλα τα ευρήματα μπορεί να χρονολογηθούν  στην περίοδο 1400-1175 π.Χ.





ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ 

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κινητικότητα ατόμων της εποχής του Χαλκού πέρα ​​από το άμεσο περιβάλλον τους. Τις συνδέσεις τους με την υπόλοιπη Ελληνική ενδοχώρα και νησιά και  την Μικρά Ασία , την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή δεν μπορεί να είναι  έκπληξη, αλλά εκείνο  με την Ιταλία και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι κάτι πολύ συναρπαστικό. 

Αυτά τα ευρήματα προσδίδουν αντοχή στην υπόθεση για τις σημαντικές μεταναστεύσεις  που λαμβάνουν χώρα γύρω στο 1200 π.Χ., οι λεγόμενες των «Λαών της Θάλασσας», κατά την γνώμη του Σουηδού.

 ΕΠΙΣΗΣ 
 Πρόσφατες αναλύσεις των χάλκινων αντικειμένων στην Σουηδία δείχνει ότι είναι  Κυπριακά  χάλκινα αντικείμενα από την περίοδο αυτή…!!! Αυτό από έρευνα  με επικεφαλής τον Johan Ling, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, δείχνουν ότι ο χαλκός  εισήχθη από την  Κύπρο οπότε και η κατασκευή τους γιατί δεν έχουμε εργαστήρια στην Σουηδία την εποχή εκείνη  », λέει ο Φίσερ.









Συμβολή στην Πηγή: Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ