Από το Blogger.

Ενημέρωση με email

Τα πιο δημοφιλή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013
Από την επιστημονική ομάδα του δρος Αντώνη Βασιλάκη

Toν Σεπτέμβριο του 2013 θα συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα και μελέτη στον υστεροελλαδικό (μυκηναϊκό) οικισμό στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας, στη θέση «Ρίζα», από την
επιστημονική ομάδα του δρος Αντώνη Βασιλάκη, Επιτίμου Διευθυντή του ΥΠΠΟ και τέως Εφόρου Αρχαιοτήτων Κεφαλλήνιας-Ιθάκης και Ζακύνθου, με την εποπτεία και φέτος της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ Κεφαλληνίας-Ιθάκης και Ζακύνθου. Η αίτηση του δρος Αντώνη Βασιλάκη εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το πρόγραμμα του 2013 προβλέπει την ολοκλήρωση της ανασκαφής στο σημαντικό ελλειψοειδές υστεροελλαδικό μέγαρο, μοναδικό σε όλο το Ιόνιο, που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές των ετών 2011 και 2012, και –κυρίως– τη συνέχιση της μελέτης των ευρημάτων από την ανασκαφή του. Θα ερευνηθούν τα χαμηλότερα και αρχαιότερα στρώματα και θα διευκρινιστεί η ακριβής χρονολογία οικοδόμησής του περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. πάνω στα λείψανα αρχαιότερης κατοίκησης (πιθανόν 16oυ αι. π.Χ.), που εντοπίστηκαν στην ανασκαφή του 2012.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η συντήρηση, η καταγραφή, η σχεδίαση, η φωτογράφιση και η μελέτη των ευρημάτων από την ανασκαφή του 2012, αλλα και των νέων ευρημάτων του 2013, με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την κεραμική και τελικά τη δημοσίευση της ανασκαφής το συντομότερο δυνατό.

Η συμπληρωματική ανασκαφή θα διαρκέσει περίπου 2 βδομάδες (10-12 μέρες), ξεκινώντας από τις 4 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα γίνεται η μελέτη του υλικού που θα διαρκέσει όσο και η παραμονή της ομάδας στα Τζαννάτα, δηλαδή 30 μέρες. Η συντήρηση της κεραμικής θα γίνει από διπλωματούχο συντηρητή. Επίσης θα εκπονηθεί η μελέτη συντήρησης και στερέωσης των ερειπίων από ειδικευμένο συντηρητή. Τέλος, θα ολοκληρωθεί η αποτύπωση των ερειπίων.

Από το 2014 θα υπάρξει συνεργασία της Αρχαιολογικής Αποστολής Τζαννάτων (Διευθυντής Δρ Αντώνης Βασιλάκης) με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητές Ελένη Ματζουράνη και Γεώργιος Βαβουρανάκης), το οποίο έχει ήδη εντάξει την έρευνα των Τζαννάτων, ως μεταδιδακτορική έρευνα, στο ερευνητικό του Πρόγραμμα για τα έτη 2014-2016.

Η έρευνα κατά το τρέχον έτος θα υποστηριχτεί και πάλι από την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και το Ινστιτούτο Προϊστορίας του Αιγαίου.archaiologia.gr