Επιγραφή του 7 ου αι. π.Χ. βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ, εναγωνίως οι ισραηλινοί ψάχνουν Βιβλική «δικαίωση»

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν κομμάτι κεραμικής με μια αρχαία σιναϊτική  επιγραφή πιθανώς να περιέχει το όνομα ενός προσώπου από την Bίβλο . 


Το  θραύσμα κεραμική που βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ [Credit: Clara Amit ]

Το κομμάτι, που ανακαλύφθηκε μόλις έξω από την Παλιά πόλη της πρωτεύουσας στην «πόλη του Δαυίδ»  εκεί  που είναι τώρα το αραβικό χωριό Silwan, ήταν πιθανό μέρος μεγάλου  κεραμικού  μπολ που χρονολογείται από τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ., δήλωσε την Κυριακή η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων,. 

Το απόσπασμα του κειμένου στο  το θραύσμα, είναι
 γραφή χωρίς φωνήεντα σε αγγλικούς χαρακτήρες είναι  "BNH δισ. ryhu," είναι παρόμοιο με το όνομα του γιου του Ζαχαρία Βενάϊα, ο πατέρας του προφήτη Ιεζεκιήλ, του οποίου το όνομα εμφανίζεται Στα  2 Chronicles 20:14 όταν ο  Ιεζεκιήλ μίλησε για μια  προφητεία στον βασιλιά Ιωσαφάτ πριν ο βασιλιάς πάει στον πόλεμο. Φυσικά αυτό είναι ένα ακόμα  σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι αυτά που μένουν στο μυαλό των ισραηλινών για να πιστέψουν ότι η γη αυτή ήταν κάποτε δικιά τους .

"Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα , η επιγραφή μας μοιάζει με σχήμα του έβδομου αιώνα π.Χ., δηλαδή μέσα  στο 600 π.Χ. με το όνομα ενός που  μοιάζει με άλλα ονόματα που μας είναι γνωστά τόσο από τη βιβλική και αρχαιολογική καταγραφή ... και μας παρέχει μια σύνδεση με τους ανθρώπους που κατοικούσαν  στην Ιερουσαλήμ, στο τέλος της πρώτης περιόδου του Ναού του Σολόμωντα , "ανέφερε η δήλωση.

Η «Πόλη του Δαβίδ», σήμερα βρίσκεται έξω από τα νότια τείχη της Παλιάς Πόλης, και πιστεύεται  από τους αρχαιολόγους να είναι η περιοχή της αρχαίας πόλης της Ιερουσαλήμ που αναφέρονται στη Βίβλο.
Όπως καταλαβαίνουν οι αναγνώστες μπορεί να είναι οτιδήποτε .Διότι ,καταρχάς οι Εβραίοι δεν έγραφαν επάνω σε κύπελλα προσφοράς οπότε μιλάμε ότι πρέπει  να είναι φοινικικό κύπελλο  προσφορών μιας και ήταν δωδεκαθεϊστές  .Ίσως το μάθουμε ίσως όχι το τελικό αποτέλεσμα. Εφόσον κάνανε την ανακοίνωση  έπρεπε να γνωρίζουν τι γράφει .


Θραύσματα και λάμπες ελαίου, ενσφράγιστες λαβές και γυναικεία ειδώλια που χρονολογούνται από το τέλος του 6ου αι.π.Χ.



Το θραύσμα της λεκανίδας , μαζί με μια σειρά από άλλα μικρά αντικείμενα που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους Joe Uziel και Nahshon Zanton κατά τη διάρκεια μιας έρευνας των λειψάνων που συνδέονται με την καταστροφή του πρώτου ναού, που συνέβη το 587 π.Χ. από τον  βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα.
Uziel και Zanton είπε ότι τα γράμματα τα χαραγμένα στο μπολ θραύσμα έχουν πιθανή ημερομηνία από "κάποια στιγμή μεταξύ της βασιλείας του Εζεκία και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ υπό το βασιλιά Σεδεκία." Με βάση την ανάλυσή τους, σημείωσε, η επιγραφή "που ήταν χαραγμένη στο κύπελλο έγινε πριν από την καταστροφή , υποδεικνύοντας ότι την επιγραφή κοσμούσαν αρχικά το χείλος της λεκάνης στο σύνολό του, και δεν ήταν γραμμένη πάνω σε ένα θραύσμα από το σπασμένο σκεύος '
Το κύπελλο που περιέχεται, ενδεχομένως, είναι  μια προσφορά, που δίνεται από το πρόσωπο του οποίου το όνομα ήταν χαραγμένο στο  μεγαλύτερο σκεύος είπαν.