Το Αρχαιολογικό Έργο στα νησιά του Αιγαίου

Από το το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών

Το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο στα νησιά του Αιγαίου» θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2013. Στόχος του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, είναι η προβολή και η παρουσίαση του πολύπλευρου αρχαιολογικού έργου που έχει συντελεστεί και συντελείται στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο) από τις κεντρικές,
περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο θα απευθύνεται τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, καθώς προτίθεται για πρώτη φορά να παρουσιαστεί μια εμπεριστατωμένη εικόνα των αρχαιολογικών δεδομένων που προκύπτουν από τη σωστική ή συστηματική ανασκαφική έρευνα ή από έργα ανάδειξης και προστασίας αρχαιολογικών συνόλων και μνημείων στα νησιά του Αιγαίου.

Θεματικές Συνεδρίου

Οι θεματικές του συνεδρίου θα διαμορφωθούν ανά γεωγραφική ενότητα, κατά χρονολογική συνάφεια και θα καλύπτουν τους παρακάτω τομείς:

α. Το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης, Συντήρησης και των περιφερειακών και ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (Κ΄, ΚΑ΄ και ΚΒ΄ ΕΠΚΑ, 2η, 3η, 4η, 14η και 27η ΕΒΑ, Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) που πραγματοποιείται από το 2004 και εξής.

β. Την ανάδειξη και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων, τη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων και τη δημιουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Συλλογών στο πλαίσιο των Κοινοτικών Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (Γ΄ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Ιnterreg, ΜΕD).

γ. Το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων στα νησιά του Αιγαίου.

δ. Το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στα νησιά του Αιγαίου.

Προφορικές Ανακοινώσεις – Ανακοινώσεις τοίχου

Οι ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν σε προφορική μορφή δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 15΄. Για τις ανακοινώσεις του τοίχου θα δοθούν σχετικές προδιαγραφές στην 2η εγκύκλιο.

Σε περιπτώσεις πολλών ανακοινώσεων από τους ίδιους εισηγητές, η Επιστημονική Επιτροπή θα κρίνει και θα επιλέξει τις προφορικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις τοίχου.

Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι η ελληνική. Προφορικές ανακοινώσεις και ανακοινώσεις τοίχου μπορούν να γίνουν και στις διεθνείς γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική).

Δελτίο Συμμετοχής

Το δελτίο συμμετοχής (προφορική ή ανακοίνωση τοίχου) μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικώς (Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παλαιά Πόλη, 85 100, Ρόδος) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση aias@culture.gr και θα πρέπει να συνοδεύεται από σύντομη περίληψη έως 250 λέξεων (μία σελίδα Α4) στην αγγλική για τα ελληνόγλωσσα κείμενα και μία σελίδα στην ελληνική για τα ξενόγλωσσα.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των περιλήψεων ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2013.

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών.

Επιστημονική Επιτροπή

Όλγα Βάσση (Προϊσταμένη 3ης ΕΒΑ και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη 27ης ΕΒΑ), Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα (Προϊσταμένη 2ης ΕΒΑ), Αθηνά-Χριστίνα Λούπου (Προϊσταμένη 14ης ΕΒΑ και Aναπληρώτρια Προϊσταμένη Κ΄ ΕΠΚΑ), Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν (Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Μαρία Μιχαηλίδου (Προϊσταμένη 4ης ΕΒΑ και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΒ΄ ΕΠΚΑ), Ιωάννα Μπίθα (Διευθύνουσα του Κέντρου Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών), Λυδία Παλαιοκρασσά (Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Nαταλία Πούλου-Παπαδημητρίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης (Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Παύλος Τριανταφυλλίδης (Προϊστάμενος Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών) και Παναγιώτης Χατζηδάκης (Προϊστάμενος ΚΑ΄ ΕΠΚΑ).

Οργανωτική Επιτροπή

Παύλος Τριανταφυλλίδης, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Χαρά Παλαμιδά, Φανή Σέρογλου, Άννα Καραβοκυρού και Άρτεμις Χριστοδούλου.


Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής ανατρέξτε στα συνημμένα αρχεία:Arxaiologiko ergo sta nisia Aigaiou

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια