Το ψηφιδωτό παρουσιάζει διάφορα
γεωμετρικά σχήματα με κισσόφυλλα και άλλη φυτική διακόσμηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα έχουν διατηρηθεί.
«Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. Όλα τα μοτίβα είναι μοναδικά», ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας συντήρησης Μαργαρίτα Βενάκη στην Ελευθεροτυπία.
Στόχος είναι να γίνουν έργα στερέωσης του δαπέδου και οριοθέτησής του με λίθους, ώστε να είναι σαφής η εικόνα που είχε στην αρχαιότητα. Οδηγός των αρχαιολόγων είναι η κάτοψη της ρωμαϊκής έπαυλης από την ανασκαφή του 19ου αιώνα που ανέδειξε το έργο.
Στην περιοχή αυτή, από τη Λεωφ. Αμαλίας, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, έως τη Βουλή, ήταν μια ολόκληρη πόλη, γεμάτη λαμπρά κτήρια της ρωμαϊκής Αθήνας (γυμνάσια, βαλανεία, κρήνες, μεγαλοπρεπείς επαύλεις και έργα κοινής ωφελείας).
Η ανασκαφή ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου του 1889 και σύμφωνα με έγγραφα της εποχής είχε αρχίσει να φανερώνεται από τα εδάφη ένα «ιδιόσχημο οικοδόμημα» «μέγιστης κατασκευής» που είχε «ερειπωθεί πρόπαλαι» και είχε υποστεί πολλές μετασκευές. Το δάπεδο της ρωμαϊκής βίλας τελικά καταχώθηκε.
0 Σχόλια
Σχόλια που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς όχι μόνο για το ιστολόγιο, θα διαγράφονται αμέσως.
EmojiΣχόλια που περιέχουν εμπάθεια σε ό,τι δεν σας αρέσει επειδή έτσι μάθατε ότι έτσι είναι τα πράματα, θα διαγράφονται για έναν εποικοδομητικό διάλογο και όχι να επικρατήσει η αρλουμπολογία, αμαθών και ημιμαθών.
Επίσης σχόλια που έχουν οποιεσδήποτε κομματικές προτροπές και κομματικοπολιτική προπαγάνδα, είναι ανεπιθύμητα.