Μια πλαγγόνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Το έκθεμα του μήνα -Πλαγγόνα του α΄ μισού του 5ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Μία πλαγγόνα, δηλαδή μια πήλινη κούκλα, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιούλιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείο στο facebook.
Οι πλαγγόνες ήταν αγαπημένο

παιχνίδι των κοριτσιών στην αρχαία Αμβρακία, και όχι μόνο. Παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές με ιδιαίτερη κόμμωση και ενδυμασία.
Η πλαγγόνα πριν τη συντήρησή της στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Η συγκεκριμένη πλαγγόνα προέρχεται από το Δυτικό νεκροταφείο της Αμβρακίας και βρέθηκε στην οδό Κομμένου, το 1987, στη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό δίκτυο της Άρτας. Ανήκει σε παιδική ταφή που χρονολογείται στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.
Το ΝΔ Νεκροταφείο της Αμβρακίας.

Οι επισκέπτες του Μουσείου Άρτας θα την εντοπίσουν στην αίθουσα Γ΄ του Μουσείου, και συγκεκριμένα στον «Γυναικωνίτη», όπου εκτίθενται ευρήματα που αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας, όπως αγγεία καλλωπισμού, κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμάτων, καθώς και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή των παιδιών.
Πήλινο θήλαστρο με μορφή αγριόχοιρου από το ΝΔ νεκροταφείο της Αμβρακίας. Μέσα ή γ’ τέταρτο του 2ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.


Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων). …Αρχαιολογία Online

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια