ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΞΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ

ΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ;
Πολιτικοί καυγάδες με αφορμή φαραωνικό άγαλμαΜήλο της έριδος μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών το άγαλμα του Σεχεμκά από το Μουσείο του Νορθάμπτον
Περισσότερη διαφάνεια στο σχέδιο πώλησης ενός φαραωνικού αγάλματος 4.000 ετών ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Νορθάμπτον στην Αγγλία.

Το άγαλμα που εικονίζει τον Αιγύπτιο  αξιωματούχο Σεχεμκά, και που αποτιμάται στα 2 εκ. λίρες είχε
δωριθεί στα Μουσεία του Νορθάμπτον από τον 4ο Μαρκήσιο της περιοχής το 1880. Το άγαλμα, ύψους 76 εκ.,  παρουσιάζει τον Σεχεμκά, με τη σύζυγό του γονατισμένη δίπλα στο δεξί του πόδι, να δέχονται μεταθανάτιες προσφορές και είχε αποκτηθεί από τον Σπένσερ Κόμπτον, 2ο Μαρκήσιο του Νορθάμπτον το 1850, σε κάποιο ταξίδι του στην Αίγυπτο.

Σήμερα, το Συμβούλιο της περιοχής, που αποτελείται στην πλειοψηφία του από μέλη της πολιτικής παράταξης των Συντηρητικών, σχεδιάζει να το πουλήσει για να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για διάφορα κληροδοτήματα και προγράμματα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς θεωρείται πολύ ακριβό για να ασφαλιστεί και να φυλαχθεί. Μέλη όμως του συμβουλίου που πρόσκεινται στην παράταξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχουν άλλη γνώμη, ενώ και ο ίδιος ο απόγονος του μαρκήσιου, ο σημερινός λόρδος Νορθάμπτον είχε παλαιότερα εναντιωθεί σε προσπάθειες πώλησης. Στο διαδίκτυο δε έχουν σχηματιστεί ήδη ομάδες ενημέρωσης που στηρίζουν την παραμονή του αγάλματος στο μουσείο.

«Έχουμε αποφασίσει να θέσουμε το άγαλμα σε δημοπρασία και να επενδύσουμε τα χρήματα από την πώληση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. Η νομική ομάδα μας είναι σε επαφή με τον Λόρδο Νορθάμπτον και δεν θα ήταν πρέπον να σχολιάσουμε περαιτέρω», δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ντέιβιντ Μάκιντος. Το ζήτημα πάντως πρόκειται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια