ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΓΓΟΛΙΑ, ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ «ΓΕΙΤΟΝΕΣ»

ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ  ΞΕΝΑΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
Απομεινάρια των δύο αρχαίων τουρκικών  επιγραφών , τα νέα στοιχεία, βρίσκονται δίπλα από πέτρινες κολώνες και άλλα 
αντικείμενα σε αρχαιολογικό χώρο στη Μογγολία 
Επιγραφές της αρχαίας τουρκικής «συνένωσης» αυτών των ανθρώπων ανακάλυψαν στη Μογγολία
Δύο τεράστιες πλάκες από πέτρα χαραγμένες στην αρχαία τουρκική γραφή έχουν βρεθεί στις στέπες της Ανατολικής Μογγολίας, είναι  η πρώτη ,
τέτοια ,ανακάλυψη που έγινε εδώ και  περισσότερο  από έναν αιώνα, την έκανε  ένας Ιάπωνας ερευνητής όπως ανέφερε την 16η Ιουλίου.

Απομεινάρια των δύο αρχαίων τουρκικών επιγραφών είναι τα νέα στοιχεία, βρίσκονται δίπλα στις αυτές  πέτρινες κολώνες όπως  και άλλα αντικείμενα σε αρχαιολογικό χώρο στη Μογγολία και βρέθηκαν  στις 29 Μαΐου (ειρωνικό..!!!) [φωτ: Takashi Osawa]

Η ημερομηνία στις επιγραφές είναι από τα μέσα του όγδοου αιώνα μ.Χ., δήλωσε ο Takashi Osawa, καθηγητής της αρχαίας τουρκικής ιστορίας στο   Graduate School του Πανεπιστημίου της Osaka .
Είπε ότι τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις για τα πολιτικά συστήματα και τα όργανα του λαού των Gokturk, που αντιμετώπιζαν τοις δυναστείες  Sui και Tang στην Κίνα σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, καθώς αυτές βασίλευαν πάνω τις στέπες της Κεντρικής Ασίας.
Ο Osawa είπε , ο ίδιος και οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μογγολικής Ακαδημίας Επιστημών ,'ότι ανακαλύφθηκαν απομεινάρια σε δύο γιγαντιαίες επιγραφές τον Μάιο σε έναν αρχαιολογικό χώρο που ονομάζεται Dongoin shiree. Είναι κοντά στο Όρος Delgerkhaan, 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας.
Οι επιγραφές μήκους  4 μ. και 3 μ. αντίστοιχα και  σε συνδυασμό, πάνω σε αυτές είναι γραμμένα  2.832 σύμβολα, σε 20 γραμμές της αρχαίας τουρκικής

Αυτή είναι η τουρκική γραφή των «γειτόνων.»Οι Αρχαίες  Τουρκικές επιγραφές που ανακαλύφθηκαν στη Μογγολία, και οι  οποίες θα πρέπει να διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά [Credit: Takashi Osawa]


Ο Osawa, που αποκρυπτογράφησε τη γραφή, είπε ότι περιγράφει το θρήνο των ανθρώπων που πρέπει να αφήσουν  τις αγαπημένες οικογένειες και την πατρίδα τους πίσω όταν πεθάνουν. "Ω, το σπίτι μου ! " διαβάζει κάποιος σε μια επιγραφή. Μία  άλλη  λέει: «Ω, πατρίδα μου!"

Σημάδια χαραγμένα στις επιγραφές δείχνουν ότι τα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν πιθανό επιτάφιο χώρο και είναι αφιερωμένες  στα μέλη κάποιας  φυλής Ashina και του βασιλεύοντος στην  οικογένεια της δεύτερης αυτοκρατορίας Turkic (682-744 μ.Χ. ).


Η Gokturks είναι οι παλαιότεροι  νομάδες της Κεντρικής Ασίας που άφησαν εδώ στην Μογγολία  τα αρχεία της γλώσσας τους στο δικό τους σύστημα γραφής.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη του είδους της, δεδομένου ότι οι τρεις πιο γνωστές αρχαίες τουρκικές επιγραφές (Bilge Kaghan, Kol Tigin και Tonyukuk) ανακαλύφθηκαν στην κεντρική Μογγολία περίπου 120 χρόνια πριν, λένε οι ειδικοί.
"Άλλα μέρη που παραμένουν θαμμένα στο έδαφος πιθανό όπως υποψιαζόμαστε μπορεί να προσφέρει στους ερευνητές  ένα αρχείο της ζωής των ατόμων που τιμήθηκαν, κατά την διάρκεια της ζωής τους " είπε ο καθηγητής Osawa.
«Έρευνα για την αρχαία τουρκική ως  σενάριο γλώσσας έχει επικεντρωθεί σχετικά με την εκ νέου ανάγνωση των γνωστών επιγραφών  αφότου έχει  αποκρυπτογραφηθεί η γραφή στα τέλη του 19ου αιώνα από  Δανό γλωσσολόγο », δήλωσε ο Takao Moriyasu, ένας καθηγητής της ιστορίας της Κεντρικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Κίνκι. «Τα τελευταία ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανακάλυψη νέων γεγονότων των Τούρκων."
Η ιστορία της « πολιτείας » Gokturk ξεκίνησε όταν ο Yili Kaghan ίδρυσε την πρώτη τουρκική αυτοκρατορίας το 552 μ.Χ..

Λόγω πολιτικών ελιγμών εκ μέρους της δυναστείας Sui της Κίνας είχε χωρίσει το έθνος Gokturk σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, με την Ανατολική  τουρκική αυτοκρατορία  να υποκύψει στον Tang της Κίνας το 630 μ.Χ. . Η Gokturks επανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Κίνα των Τανγκ  για να δημιουργηθεί  η δεύτερη τουρκική αυτοκρατορία το 682 μ.Χ., μόνο για λίγο και μετά να καταληθεί  από τους Ουιγούρους σε 744.

Πηγή: The Asahi Shimbun [17, Ιούλη του 2013] Archaeology, Asia, Breakingnews, China, East Asia, Mongolia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια