Attraversando...(Διασχίζοντας) τση Κρήτης τα βουνά

Συνέντευξη με τους ALBERTA GALLA, MICHELE BUONSANTI


Ξεφυλλίζοντας το ταξιδιωτικό λεύκωμα «Οι πιο ωραίες εκδρομές στην Κρήτη», με χαλαρωτικές πεζοπορίες, βοτανολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας, στα φαράγγια της Αράδαινας, της Πατσού, της Κριτσάς, της Σαρακίνας, του Ρίχτη κ.ά., με ευωδιές σχίνων και σπάρτων και πεταρίσματα περδίκων και φασιανών, έχεις την αίσθηση πως κάποιος κουζουλός Κρητικός, έπειτα από κακοτράχαλη πεζοπορία, εντόπισε και χαρτογράφησε τις σπάνιες ομορφιές του νησιού. Όταν όμως έχουν προηγηθεί στις εκδόσεις «Μύστης», από τους ίδιους δημιουργούς τα «Candia Veneziana» -βενετικές διαδρομές στην Κρήτη- και «Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης», τότε δεν αμφιβάλλεις στο ελάχιστο για τους Ιταλούς μύστες της κρητικής ιστορίας Alberta Galla και Michele Buonsanti.

- Ζείτε στην Κρήτη;

«Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια,
όχι σε μόνιμη βάση, αλλά τουλάχιστον πέντε με έξι μήνες βρισκόμαστε εδώ. Εμείς συχνά πάμε στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους. Αφήσαμε την Ιταλία πίσω μας όταν βγήκαμε στη σύνταξη γύρω στα πενήντα. Οι ρυθμοί της ζωής μας εδώ είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας».

- Η καταγωγή σας;

«Γεννήθηκα στη Vicenza, μια πόλη που είναι γνωστή το 16ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Andrea Pallantio, που μαζί με το Serlio σχεδίαζαν φρούρια και βίλες. Από εκεί εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου.

Ο Michele γεννήθηκε στη Matera, στο Νότο της Ιταλίας, ακριβώς στην περιοχή "Magna Grecia"».

- Τι επαγγέλματα κάνατε;

«Τώρα είμαστε και οι δύο συνταξιοδοτημένοι, αλλά όταν αφήσαμε την Ιταλία η Alberta ήταν καθηγήτρια και μεταφράστρια αγγλικών, ενώ εγώ ήμουν στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση».

- Πώς προέκυψαν τα βιβλία;

«Το κοινό μας ενδιαφέρον για την ιστορική επιτόπια έρευνα μας έκανε να ξεκινήσουμε τις διαδρομές για να βρούμε τα ιστορικά μνημεία που έχουν απομείνει πάνω στην Κρήτη. Και δημιουργήσαμε το Candia Veneziana -βενετικές διαδρομές στην Κρήτη. Μέσα από την περιήγηση που κάναμε στην Κρήτη, μας τράβηξαν η θαλασσινή και η βουνίσια ομορφιά. Ετσι, μαζί με τον εκδότη μας Αντώνη Τσιντάρη, ο οποίος μας βοήθησε και μας παρότρυνε, δημιουργήσαμε δύο βιβλία, με τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης και τις πιο ωραίες εκδρομές στην Κρήτη».

- Αγαπημένες διαδρομές;

«Μια από τις αγαπημένες μας διαδρομές είναι ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 Αποκόρωνας Σφακίων, Γλυκά Νερά, Λουτρό, μέχρι το φαράγγι της Αράδαινας. Η δεύτερη πολύ αγαπημένη μας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, είναι το φαράγγι στη Ζάκρο. Επίσης, από τις μικρές διαδρομές αγαπήσαμε πολύ το εκπληκτικό μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη Ρίχτη. Τέλος, η πιο ρομαντική διαδρομή είναι από τη μονή Γουβερνέτου προς τη μονή Καθολικού».

- Κρήτη σημαίνει;

«Η Κρήτη για μας είναι ο τέλειος συνδυασμός της αστικής πόλης με τη φύση. Εμείς νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Η Alberta βρήκε εδώ της ρίζες της, όπως τα ονόματα, λέξεις, φαγητό. Εγώ είμαι πολύ κοντά εκεί που έμεναν οι Ελληνες στα αρχαία χρόνια και βρήκα εδώ πολλά κοινά χαρακτηριστά ανθρώπων που συναντάς στην ενδοχώρα, όπως η φιλοξενία, ο τρόπος ζωής κ.λπ.».

- Τι νέο ετοιμάζετε;

«Οπως αρχίσαμε με ενετικές διαδρομές, συνεχίζουμε με ένα καινούργιο βιβλίο, με τίτλο "Η Ρωμαϊκή Κρήτη", με θέμα τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και στο οποίο δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά στην Κρήτη. Δεν είμαστε επαγγελματίες αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας δημιουργούμε το εκάστοτε βιβλίο».



ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΙΟΥΣΗΣ enet.gr