Θεϊκή Κρήτη



Θεϊκή Κρήτη! Ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός για το πανέμορφο αυτό νησί στο νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, της οποίας η ιστορία το αναγνωρίζει ως μάμμη. Της Ευρώπης, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κόρη του βασιλιά των Φοινίκων, που ερωτεύτηκε ο Δίας και μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να την παραπλανήσει μέχρι τη Γόρτυνα, όπου της αποκαλύφθηκε και τη γονιμοποίησε κάτω από το αειθαλές Πλατάνι. Καρπός του κοσμογονικού αυτού ζευγαρώματος του Δία και της Ευρώπης ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας, από τους οποίους ξεκίνησε ο Μινωικός
πολιτισμός, η αυγή του Ελληνικού πολιτισμού, που, σαν Ολυμπιακός λαμπαδηφόρος, μετέφερε το τηλαυγές του φως σ’ όλη την οικουμένη.

Ο Δίας, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε στην Κρήτη, στο Δικταίον Άντρο και μεγάλωσε στο Ιδαίον Άντρο, όπου τον έκρυψε η μάνα του, η Ρέα, δίνοντας στον Κρόνο, που κατάπινε τα νεογέννητα παιδιά του φοβούμενος μήπως κάποιο σφετεριστεί τον θρόνο του, μια τυλιγμένη πέτρα να καταπιεί. Εκεί, πάντα σύμφωνα με τη μυθολογία, τον θήλασε η ιερή αιξ Αμάλθεια και τον ανέθρεψαν Νύμφες. Κι όταν έκλαιγε, οι Κουρήτες χόρευαν τον πολεμικό πυρρίχιο, κτυπώντας με δύναμη τα δόρατά τους πάνω στις ασπίδες τους, ώστε ο Κρόνος να μην μπορεί ν’ ακούει το κλάμα του βρέφους. Ακόμα λέγεται πως ο Δίας, πατέρας θεών τε και ανθρώπων, όχι μόνο γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Κρήτη, αλλά και πέθανε εκεί, στην κορφή του όρους Γιούχτα… Ο Δίας, που παρουσιάζεται και σε άλλες μυθολογίες. Από την αιγυπτιακή μέχρι τη σουηδική… Μερικοί μάλιστα λένε πως η μυθολογία δεν είναι παρά το μακρινό παρελθόν…

Ήδη αναφερθήκαμε σε τέσσερις σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπου δεσπόζει η μορφή του Δία. Το Δικταίον Άντρο, το Ιδαίον Άντρο, τη Γόρτυνα και τις Αρχάνες. Τα ευρήματα στο Ιδαίον Άντρο δείχνουν ότι ο άνθρωπος μεταχειριζόταν το Άντρο για λατρευτικούς λόγους από την ύστερη Νεολιθική εποχή. Στη Γόρτυνα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Κρήτης, την πλουσιότερη, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αναδείχτηκε ο πρώτος Νομοθετικός Κώδικας…

Ο γνωστός Άγγλος ηθοποιός Robert Powell, που πρωτογνωρίσαμε ως Ιησού στην αξέχαστη τηλεοπτική σειρά Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Franco Zeffirelli, θα επισκεφτεί τον Απρίλη, για τις ανάγκες ενός ωριαίου αγγλόφωνου δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, εκτός από τους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους, την Κνωσό, τη Φαιστό, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα, τους Αρμένους και τη Σπλάντζια και τον λόφο Καστέλι στα Χανιά καθώς και το Μουσείο Ηρακλείου. Ένα, δηλαδή, πολύ ευρύ φάσμα της αρχαιολογίας της Κρήτης, έχοντας δίπλα του κορυφαίους αρχαιολόγους και αρχαιοβοτανολόγους μας, που του πλουτίζουν τις γνώσεις του με αξιόλογες παλαιότερες και νεότερες πληροφορίες και αποκαλύψεις. Όπως η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η δρ Έφη Σακελλαράκη, ο δρ Sandy McGillavry, η δρ Ανάγια Σαρπάκη και η βοτανολόγος δρ Μέλπω Σκουλά.

Ναι, πλουτίζουν τις γνώσεις του, γιατί ο Harold, ο πρωταγωνιστής μας, που τον υποδύεται ο Robert Powell, τυχαίνει να είναι στο σχεδιαζόμενο ντοκιμαντέρ συνταξιούχος Άγγλος καθηγητής ιστορίας, αλλά και ερασιτέχνης βοτανολόγος, που επισκέπτεται την Κρήτη, αναζητώντας ένα σπάνιο βότανο που του ειπώθηκε πως μπορεί να βρεθεί σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο…

Με το ντοκιμαντέρ αυτό στοχεύουμε να φέρουμε μέρος του τεράστιου πολιτισμικού πλούτου της Κρήτης και την ασύγκριτη ομορφιά της στο προσκήνιο της παγκόσμιας ενημέρωσης μ’ έναν έντεχνο και επισταμένο οπτικοακουστικό τρόπο προκειμένου να διεγείρει το ενδιαφέρον όχι μόνο απλών επισκεπτών, όπως επιχειρείται συνήθως με τουριστικά spots, αλλά και κόσμου κάποιου μορφωτικού επιπέδου. Ακόμα και της επιστημονικής κοινότητας, που αριθμεί περισσότερο απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε.

Έτσι θα διευρυνθεί και θα διαδοθεί η γνώση για τον μοναδικό πολιτισμό της Κρήτης. Αυτό, εξ άλλου, αποτελεί επιβεβλημένη ευθύνη και υποχρέωσή μας. Οχι μόνο γιατί ο λαός μας χρειάζεται να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει την πολιτισμική αξία του τόπου του και έτσι να αποκτήσει αυτογνωσία και ηθική ανάταση, αλλά και γιατί οφείλουμε να παρέχουμε διεθνώς τις εκάστοτε ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Κρήτη, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ως το λίκνο του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Δυτικού πολιτισμού. Μία βαριά κληρονομιά, που προκαλεί άφατο θαυμασμό και δέος σ’ όποιον έχει την τύχη να τη γνωρίζει βαθύτερα.

Η Κρήτη, με τον επίγειο, τον υπόγειο και τον υποθαλάσσιο πλούτο της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στον πλανήτη. Ακόμα περισσότερο η διεθνής προβολή της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που η Ελλάδα καλείται να καταβάλει προκειμένου να εκτιναχθεί από τα τάρταρα της προσωρινής της ταπείνωσης στα αστρικά ύψη της αιώνιάς της λάμψης.
.archaiologia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια