ΠΟΝΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΦΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΟΦΙ ΠΟΤΑΜΟ

Ο ποταμός Όφις-Solacli και η περιοχή που εξ αυτού έχει πάρει την ονομασία της, όπως πιθανόν και οι κάτοικοι του, βρίσκεται στη Β.A Τουρκία, 65 χλμ. ανατολικά της Τραπεζούντος. Πηγάζει από ψηλά και χιονισμένα βουνά-Soganli-Daglari 3.354 μ. -και εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο.

Επισκεπτόμενος το έτος 2000 την περιοχή, αναρωτήθηκα τι έκανε τους προγόνους μας 3.000 χρόνια πριν να εγκατασταθούν εκεί και από πού ήρθαν. Δύο βασικές θεωρίες υπάρχουν. Η πρώτη, η Ινδοευρωπαϊκή- υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της Μ. Ασίας και του Δυτικού ημισφαιρίου ήρθαν από τα κεντρικά υψίπεδα της Ασίας (Σιβηρία -Μογγολία -Ινδία κλπ.), αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Το ίδιο θα παρατηρούσε κανείς και σήμερα.

Η δεύτερη θεωρία, την οποία και η Ελληνική Ιστοριογραφία υποστηρίζει είναι ότι, αυτόχθονες Έλληνες από την Πελοπόννησο και την Αττική, αναζητώντας διέξοδο στις εμπορικές τους δραστηριότητες, όργωναν το Αιγαίο και τα παράλια της Μ. Ασίας ως τις πιο ανατολικές, αφιλόξενες ακτές της Μαύρης θάλασσας, του Άξενου Πόντου, ανταλλάσσοντας προϊόντα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια