15 Μαρτίου 1311 η μάχη του Αλμυρού

Μάχη του Αλμυρού (ή του Κηφισσού ή της Κωπαϊδας) – Η Μεγάλη Καταλανική Εταιρία κατανικά το Δουκάτο των Αθηνών και οδηγεί στη διάλυσή του και την κυριαρχία της στην κεντρική Ελλάδα κατά τη φάση της Φραγκοκρατίας.

Προσκεκλημένοι από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα για να πολεμήσουν τους Φράγκους, οι Αλμογαύαροι μισθοφόροι αποσπάστηκαν και έδρασαν αυτόνομα και ληστρικά στην κεντρική Ελλάδα όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος δεν είχε να τους πληρώσει.


Αποτελώντας απειλή και καρκίνωμα για την περιοχή ο δούκας της Αθήνας Γκωτιέ ντε Μπριέν εξεστράτευσε για να τους διαλύσει οριστικά. Ο ντε Μπριέν βάσιζε πολλά στους 700 βαρείς ιππότες του αλλά οι Καταλανοί, που παρέτασσαν μόνο ελαφρά στρατεύματα, επέλεξαν το πεδίο της μάχης στην περιοχή της Κωπαΐδας και εξέτρεψαν τα νερά του ποταμού πλημμυρίζοντας την έκταση με τα ψηλά καλάμια μπροστά τους. Οι Φράγκοι ιππότες βυθίστηκαν στις λάσπες και αφανίστηκαν από τους Καταλανούς. Ο ίδιος ο ντε Μπριέν σκοτώθηκε μαζί με όλους τους ευγενείς των παλιών οικογενειών που τηρούσαν τις μικρές και μεγάλες ιδιοκτησίες στην κεντρική Ελλάδα.


Οι «άξεστοι» λεηλάτησαν άγρια τη Θήβα και την Αθήνα. Εξέλεξαν έναν από τους αιχμαλώτους Φράγκους ευγενείς με καταγωγή από την Αραγωνία, τον Ρογήρο Ντελόρ, ως αρχηγό (ο αρχηγός της Εταιρίας Ροζέ ντε Φλορ είχε δολοφονηθεί από τους Βυζαντινούς για να διαλυθεί η ακέφαλη Εταιρία) και εγκατέστησαν καταλανική κυριαρχία στην περιοχή με βάση το δίκαιο της Βαρκελώνης και επίσημη γλώσσα τα καταλανικά. Η κυριαρχία τους καταλύθηκε το 1388.

https://www.ptisidiastima.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια