Ετρούσκοι: ένας ύμνος στη ζωή


στο Μουσείο Maillol

ΟΙ ΤΥΡΙΝΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Η ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ .ΟΙ ΝΟΡΜΑΝΔΟΙ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ… ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΤΑΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ .ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ .

Το τελευταίο έκθεμα στο Μουσείο του Παρισιού Maillol παρουσιάζει τον Ετρουσκικό πολιτισμό, όχι μόνο στην συνηθισμένη αναπαράσταση του, που συνδέεται με τον κόσμο των νεκρών, αλλά ως έναν πληθυσμό που αγαπούσε τη ζωή. Τη νοοτροπία του που ήταν σύγχρονη σε ορισμένες πτυχές, με φόντο ένα  ευημερούντα πολιτισμό  που ζούσε  απολαμβάνοντας
τη ζωή.
 Η έκθεση για τον πολιτισμό με άνθηση μεταξύ του ένατου και του δεύτερου αιώνα π.Χ. θα διαρκέσει έως την 8 Φεβρουάριο, με 250 εκθέματα  που συμπεριλαμβάνουν , αμφορείς, διακοσμήσεις, γλυπτά, δισκοπότηρα, τεφροδόχους, και σαρκοφάγους από τα μεγάλα ιταλικά και ξένα μουσεία, όπως το Εθνικό ετρουσκικό το  Μουσείο της Villa Giulia, τα Μουσεία του Βατικανού και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας και το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Η έκθεση, με τίτλο'' Ετρούσκοι, ένας ύμνος στη ζωή'', διοργανώθηκε υπό την υψηλή αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Δυστυχώς, η ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας εξαρτάται από αυτή την πτυχή της ζωής που είναι οι τεφροδόχοι και οι  νεκροπόλεις,  λέει η Anna Maria Moretti Sgubini, επίτιμος Έφορος για τα Αρχαιολογικά Ευρήματα της Νότιας Ετρουρίας, ένας από τους επιμελητές της παράστασης μαζί με την Francesca Boitani, επίτιμη διευθύντρια  του Εθνικού  Μουσείου για τούς Ετρούσκους της Villa Giulia.

Αργότερα, χάρη στην έρευνα σε αστικά κέντρα, η οποία έχει γίνει  τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια αλλαγή στην εικόνα της πληθυσμιακής αυτής ομάδας, η οποία, αντί να δει στο σύνολό της, με το εμπόριο, την παραγωγή, τις παραδόσεις και τα έθιμα της καθημερινής ζωής.'' πρόσθεσε ότι'' υπάρχει και η κουλτούρα του θανάτου, καθώς και ταφικά σύνολα και αναμφίβολα προκαλέσει μια καλύτερη  εικόνα, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει την καθημερινή ζωή του πληθυσμού. Η έκθεση, έχει ως στόχο να επικεντρωθεί σχετικά με ορισμένες πτυχές των Ετρούσκων που συνδέονται με τη ζωή.'' Μπορεί να φανεί ότι ήταν ένας πλούσιος πληθυσμός εμπόρων ,των εμπόρων που στην πρώτη εποχή ενήργησε σύμφωνα με τις αρχές που προσλαμβάνονται από τις Ανατολικές δυναστείες. ( Σημ Ε.Δ.-  εδώ θα μπορούσε να αναφέρει τους Έλληνες αλλά αναφέρει απλά Ανατολικές δυναστείες …!!!)

Επιπλέον, ήταν μια ευημερούσα και ακμάζουσα κοινωνία που  οφείλεται στο έδαφός τους, πλούσια σε πόρους, από τη γεωργία στα κοιτάσματα ορυκτών. Ήταν επίσης σε θέση να αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο εμπορίου και των ανταλλαγών με μακρινές περιοχές. Ο Moretti Sgubini σημείωσε ότι'' ήταν ένας πληθυσμός που είχαν μεγάλες ικανότητες και τους πόρους που του άρεσε να ζούνε καλά, ακολουθώντας τις παραδόσεις που περάσει κάτω από άλλους πληθυσμούς.'' (Σημ ΕΔ πάλι  εννοεί τους Έλληνες αλλά απλά δεν το αναφέρει …)

Η έκθεση παρουσιάζει στον επισκέπτη διαφορετικά ετρουσκικά στοιχεία από  αστικές πραγματικότητες,'' δείχνοντας πως αυτός ο πολιτισμός ήταν χαρούμενος και κοσμοπολίτικος'':. Όπως την αρχιτεκτονική των ναών στο Veio, τα πέτρινα γλυπτά στο Vulci, ο χρυσός στο Cerveteri, οι πίνακες ζωγραφικής στην Tarquinia, η τερακότα στο Ορβιέτο, και η διαφορετική καλλιτεχνική παραγωγή σε Chiusi, Populonia, Περούτζια και Volterra.

Η σύνδεση στο νήμα της έκθεσης είναι η αρχιτεκτονική, όμως και άλλα  διαφορετικά μέρη επικεντρώνονται στις πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως τον πολιτισμό, τη γραφή, τον αθλητισμό, τη θρησκεία και τους ναούς, όπως ο  Έρως, οι  δεξιώσεις, και το εμπόριο. Αλλά και η σχέση με την Ανατολή (Σημ ΕΔ εδώ εννοεί τον ελληνικό κόσμο αλλά τον αναφέρει σαν ανατολή…Πιθανά εννοεί και τους Φοίνικες....από τους οποίους όμως δεν είχαν καμιά απολύτως επήρεια ) και τη σημασία των γυναικών και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή είχε ένα σημαντικό, σύγχρονο ρόλο.
Ο επιμελητής διαπίστωσε ότι οι γυναίκες'' συχνά εκπροσωπούνται τόσο στους σαρκοφάγους και τους κρατήρες, στο πλευρό των ανδρών και σε ένα ίσο επίπεδο''.

ΣΗΜ ΕΛ ΔΙ -ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ…  ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΟΙ ΤΥΡΡΗΝΟΙ ΕΙΝΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ; 

Πηγή: ANSA