Υποβρύχια έρευνα στο Ταμίλ Ναντού της Ινδικής για να επαληθεύσουν την Γεωγραφία του Πτολεμαίου

Μια παράκτια έρευνα που διεξάγεται στο Ταμίλ Ναντού από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών, που επιθυμούν να ρίξουν  περισσότερο φως στην αρχαία λιμάνια στη νότια Ινδία, αυτά που αναφέρονται στις  περιγραφές και τα βιβλία του Έλληνα γεωγράφου Κ. Πτολεμαίου .

Ένας τυπωμένος χάρτης του 15ου αιώνα που απεικονίζει περιγραφή της Οικουμένης από τον  Πτολεμαίο 

Η έρευνα γίνεται από ειδικούς, που ειδικεύονται στην υποβρύχια αρχαιολογία του Πανεπιστήμιου
Ταμίλ της Thanjavur σε δύο παράκτιες εκτάσεις-μίας  μεταξύ Kanyakumari και Rameswaram και μίας  άλλης μεταξύ Rameswaram και Poompuhar στην περιοχή Nagapattinam .Αυτοί προτίθεται να συγκεντρώσουν  περισσότερες πληροφορίες από τα ερείπια των παράκτιων πόλεων, οι οποίες πιστεύεται ότι υπήρχαν κατά την εποχή της λογοτεχνίας των Ταμίλ ονομαζόμενης Sangam , του 600 π.Χ. έως 300 μ.Χ. .

Η χρηματοδότηση είναι  από το Κεντρικό Ινστιτούτο του Κλασικού Ταμίλ με χρηματοδότηση από  Rs 5 lakh, η έρευνα γίνεται  με επικεφαλής τον Ν. Athiyaman του Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ταμίλ. 

«Η έρευνα σκοπεύει να μελετήσει τις αρχαίες παράκτιες πόλεις, που λειτούργησαν ως λιμάνια. Προκαταρκτική έρευνα μας είναι να εντοπίσουμε  την περιοχή, πάνω από την οποία μπορούμε να επικεντρωθούμε για περαιτέρω έρευνα. Είμαστε τώρα στο σημείο που η ομάδα ψάχνει για τα λιμάνια, είπε ο Athiyaman .

Η αρχαία λογοτεχνία των Ταμίλ, συμπεριλαμβανομένης της «Akananuru» της εποχής Sangam, που αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 600 π.Χ. και 300 μ.Χ. , δείχνουν ότι υπήρχαν  στην περιοχή περίπου 20 έως 25 λιμάνια. Η Γεωγραφική περιήγηση του Πτολεμαίου αναφέρει μερικά από αυτά ,συγκεκριμένα περιγράφει 15 λιμάνια. 

Θέλουμε να μάθουμε αν οι πληροφορίες  αυτές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία της εποχής Sangam και από τον Πτολεμαίο είναι το ίδιο,. Για παράδειγμα, ένα λιμάνι γνωστό ως Manamelkudi κοντά Thondi Port, αναφέρεται στο βιβλίο  «Akananuru», ως Sellur, όμως η ασάφεια παραμένει ως προς το αν αυτή είναι η ίδια πόλη που αναφέρεται από τον Πτολεμαίο ως Sallur  στις περιγραφές του, είπε.

Ερωτηθείς για το πώς η ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει την έρευνα, ο Athiyaman δήλωσε, "Είμαστε σήμερα σε έρευνα τοπογραφική στις παράκτιες πόλεις, κοντά στο σημείο όπου πιστεύουμε ότι κάποιο λιμάνι θα μπορούσε να υπήρχε. Εάν υπήρχε, θα υπήρχε μια μεγάλη κίνηση των πλοίων. Επίσης, στις πόλεις, ψάχνουμε για αποκόμματα αγγείων αλλά  και άλλα υπολείμματα, τα οποία μπορεί να δείξουν  πολλά. " Εξάλλου μόλις η προκαταρκτική έρευνα είναι σε εξέλιξη , οι πληροφορίες από ψαράδες, που εργάζονται συχνά στη συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση θα πρέπει να συλλέγονται.

"Με βάση τις πληροφορίες από τους αλιείς, η έρευνα θα απασχολεί επιστημονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων των σόναρ για τον εντοπισμό αντικειμένων κάτω από τη θάλασσα. Υπάρχει state-of-the-art εξοπλισμός, ο οποίος θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα αντικείμενα όπως όστρακα  από πηλό , αν υπάρχουν » είπε.
"Σε έναν από τις αναφορές του ο  Πτολεμαίος μίλησε για  «εμπορία» Βόρεια  του ποταμού Cauvery στη χερσόνησο. Όταν οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι εξέτασαν για το ίδιο στη βιβλιογραφία Sangam, που ιδρύθηκε για να Kaveripoompattinam επίσης γνωστή ως Poompuhar (ένα διάσημο λιμάνι της περιόδου Chola), είπε ο Athiyaman, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι θα έχει κάτι συγκεκριμένο πριν από το τέλος αυτού του έτους.

Πηγή: Deccan Herald