ΗΠΑ: Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός η έκθεση για το ΒυζάντιοΣε Ουάσιγκτον και Λος Άντζελες


Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την αμερικανική πρωτεύουσα θεωρείται η έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections»), που θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, από τις 6 Οκτωβρίου 2013 μέχρι τις 2 Μαρτίου 2014.
-Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες, όπου επίσης θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς.
-Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση θα περιλαμβάνει ψηφιδωτά, εικόνες, χειρόγραφα, κοσμήματα και κεραμικά, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο και πολύπλευρο
βυζαντινό πολιτισμό. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, της περιόδου 330-1453.

Η έκθεση θα χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες: «Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο», «Ο χριστιανικός κόσμος», «Οι διανοούμενοι», «Οι χαρές της ζωής» και «Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι».

Ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον, Ερλ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν στην πινακοθήκη βυζαντινά εκθέματα, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται η έκθεση να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών.