Η έρευνα στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης στο Λευκαντί


Αεροφωτογραφία της Ξερόπολης Λευκαντίου (φωτ. Δήμος Χαλκιδέων).

Εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων της σωστικής ανασκαφής και έρευνας στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης στο Λευκαντί
Από το 1964 και την πρώτη ανασκαφική εργασία από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή έως το 2003, με την επανεκκίνηση της σωστικής ανασκαφής και της αρχαιολογικής έρευνας από την
Ειρήνη Σ. Λαιμού (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Packard) και μέχρι σήμερα, σε μια διαδρομή 50 χρόνων, οι ανασκαφές στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης στο Λευκαντί αποδεικνύονται συναρπαστικές και ρηξικέλευθες ως προς τις γνώσεις μας για την πρώιμη Ελληνική ιστορία.
Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχει φέρει στο φως η ανασκαφική έρευνα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης, στα ριζά του λόφου της χερσονήσου της Ξερόπολης, αμέσως μετά τον παραλιακό οικισμό Λευκαντί.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνεργασία με την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Από τις 5 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους, ξενάγηση του κοινού στο χώρο της ανασκαφής. Θα ακολουθήσει, στις 8:45 το βράδυ, η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ανασκαφής δρα Ειρήνη Σ. Λαιμού, με θέμα «10 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας» και περιεχόμενο την παρουσίαση (μέσω προτζέκτορα και οθόνης) των ανασκαφικών ευρημάτων στην Ξερόπολη.
Στη συνέχεια, ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης, ως Τήνελλος, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Λόγια-Φτερά» για το αρχαίο Λευκαντί. Επίσης θα γίνουν ομιλίες και από την προϊσταμένη των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά και τους αρχαιολόγους Δημήτρη Χριστοδούλου («ο Ληλάντιος Πόλεμος») και Νίκο Κοντογιάννη («Μεσαιωνικά Μνημεία περιοχής Ληλαντίου»).
Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα καλύψει η ορχήστρα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ληλαντίων.archaiologia.gr