Θεματικές παρουσιάσεις στο Μουσείο ΑκρόποληςΤον Σεπτέμβριο


Εργασίες συντήρησης των Καρυάτιδων του Ερεχθείου. © Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε παρουσιάσεις επιλεγμένων εκθεμάτων από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του δίνει στους επισκέπτες του το Μουσείο Ακρόπολης. Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι-φροντιστές είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να απαντήσουν σε ερωτήσεις τους για τα εκθέματα του Μουσείου.
Για τον Σεπτέμβριο το Μουσείο Ακρόπολης έχει διοργανώσει τις εξής θεματικές παρουσιάσεις:

1. Περίπατος δίπλα στη ζωφόρο του Παρθενώνα

Παρουσίαση με θέμα την ιωνική
ζωφόρο του Παρθενώνα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου για την πολλαπλή σημασία της ζωφόρου που εικονίζει θέμα εμπνευσμένο από την πιο λαμπρή γιορτή της Αθήνας, τα Παναθήναια. Παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν στη θέση και τη θέαση της ζωφόρου στον Παρθενώνα, τις παραστάσεις της και τη σημασία τους, στην αισθητική, στον τρόπο δημιουργίας της και στις περιπέτειές της έως σήμερα.

Η παρουσίαση διευκολύνεται με τέσσερις ειδικές οθόνες στην Αίθουσα του Παρθενώνα με τρισδιάστατες παραστάσεις των λίθων και με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών μέσων.

Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη: στις 11.00 στα αγγλικά και στις 12.00 στα ελληνικά.

2. Αριστουργήματα στο Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσίαση με θέμα αριστουργηματικά έργα που εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου και τη σημασία τους για την εποχή τους και για την παγκόσμια τέχνη. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου ζητήματα τέχνης, αισθητικής, θρησκείας και κοινωνίας της εποχής δημιουργίας των έργων αυτών που ήταν όλα κομμάτι του σπουδαιότερου ιερού της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης. Παράλληλα, σχολιάζεται ο τρόπος έκθεσής τους στο Μουσείο και η σημασία τους.

Παρασκευή: στις 18.00 στα αγγλικά και στις 20.00 στα ελληνικά. Σάββατο και Κυριακή: στις 11:30 στα αγγλικά και στις 12:30 στα ελληνικά.

3. Αρχαϊκά Χρώματα

Παρουσίαση με θέμα την εξελισσόμενη έρευνα του Μουσείου για τη μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου για την πορεία της έρευνας, την τεχνική των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα. Η παρουσίαση καταλήγει στο «εργαστήριο» για την αρχαία τρισδιάστατη τέχνη που έχει δημιουργηθεί στο δεύτερο όροφο του Μουσείου.

Η παρουσίαση διευκολύνεται με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών μέσων με πλούσιο οπτικό υλικό, με χρωματιστά εκμαγεία εκθεμάτων, με την εγκατάσταση μαρμάρινων επιφανειών με πειραματική χρήση αρχαίων χρωστικών και τεχνικής, με σταθερές οθόνες, με συλλογές χρωστικών.

Παρασκευή: στις 11.00 στα αγγλικά και στις 12.00 στα ελληνικά. Σάββατο και Κυριακή: στις 13.00 στα αγγλικά και στις 14.00 στα ελληνικά.

Πληροφορίες

Συμμετοχή: Έως 25 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Δελτία συμμετοχής θα βρείτε καθημερινά στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Οι παραπάνω ημέρες και ώρες ισχύουν μόνο για τον Σεπτέμβριο 2013.
archaiologia.gr/