Παίζοντας με ομοιώματα ζώων

Το έκθεμα του μήνα
Πήλινο πτηνόμορφο ειδώλιο, 4ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).

Ένα πήλινο πτηνόμορφο ειδώλιο, το οποίο βρέθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στην Άρτα και χρονολογείται στην Ύστερη Κλασική περίοδο (4ος αι. π.Χ.), επέλεξαν να μας
παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Σεπτέμβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.
Το ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από πηλό, ενώ σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του διατηρεί ίχνη λευκού επιχρίσματος.

Άποψη της ανασκαφής (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).


Το παιχνίδι με ομοιώματα ανθρώπων (πλαγγόνες) και ζώων ήταν πολύ διαδεδομένο στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν κατασκευασμένα από πηλό, ξύλο, οστό, μπρούντζο κ.λπ.
Το ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από πηλό, ενώ σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του διατηρεί ίχνη λευκού επιχρίσματος (φωτ. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας).
Τα ομοιώματα ανθρώπων (πλαγγόνες) όπως και τα ομοιώματα των ζώων έκαναν το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό και συγχρόνως διδακτικό. Με τα παιχνίδια αυτά τα παιδιά παίζοντας αντέγραφαν τον κόσμο των μεγάλων και προετοιμάζονταν για τη μελλοντική τους ζωή ως ενήλικες.

Το συγκεκριμένο πτηνόσχημο ειδώλιο βρίσκεται στην αίθουσα Γ΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).