ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για την προμήθεια αντικειμένων οψιδιανού που διαρκεί μόνο 10 δευτερόλεπτα - δεκάδες φορές πιο γρήγορα από τις τρέχουσες μεθόδους - με ένα φορητό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ο οψιδιανός  φυσικό ηφαιστειακό γυαλί , είναι λείος, σκληρός και πολύ πιο έντονος από ό, τι ένα χειρουργικό νυστέρι όταν σπάσει, καθιστώντας την μια  πολύ επιθυμητό πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση λίθινων εργαλείων  για σχεδόν όλη την ανθρώπινη ιστορία. Τα πρώτα εργαλεία από οψιδιανό, που βρέθηκαν
στην Ανατολική Αφρική, είναι σχεδόν δύο εκατομμυρίων ετών, και από οψιδιανό νυστέρια χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε εξειδικευμένες ιατρικές διαδικασίες.
Η χημεία του οψιδιανού ποικίλλει από ηφαίστειο σε ηφαίστειο και τα χημικά "δακτυλικά αποτυπώματα" επιτρέπουν στους ερευνητές να ταιριάζουν ένα πολύτιμο αντικείμενο οψιδιανού με την ηφαιστειακή προέλευση των πρώτων υλών του. Οι χημικές δοκιμές συχνά περιλαμβάνουν αναλυτικά εργαστήρια, ακόμη και πυρηνικούς αντιδραστήρες, και μπορεί να πάρει μήνες σε άλλη χώρα ή και χρόνια μετά όπου ένας αρχαιολογικός χώρος έχει εν τω μεταξύ ανασκαφεί.



Η νέα διεργασία χρησιμοποιεί μία αναλυτική τεχνική που ονομάζεται φορητή συσκευή  φθορισμού ακτινών Χ (pXRF), η οποία περιλαμβάνει ένα φορητό μέσο σε  μέγεθος, το σχήμα, και το βάρος ενός τρυπανιού με μπαταρία . Αυτή η φορητότητα επιτρέπει στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν την προέλευση των λίθινων εργαλείων κατά χώραν αντί να στείλουν  μακριά αντικείμενα σε ένα μακρινό εργαστήριο. Η νέα μέθοδος που έχει αναπτυχθεί, εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη εργαλείων  από οψιδιανό που γίνονται από τους πρώτους ανθρώπους , συμπεριλαμβανομένων των Νεάντερταλ και Homo erectus, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν.
Ο Δρ Ellery Frahm από το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Αρχαιολογίας του Σέφιλντ εξήγησε: Μπορούμε να αναλύσουμε τώρα ένα τεχνούργημα οψιδιανού κατά χώραν  , και μόλις σε 10 δευτερόλεπτα αργότερα, έχουμε μια απάντηση για την καταγωγή του.
"Πραγματοποιήσαμε την έρευνα στην Αρμενία, επειδή έχει ένα από τα πιο πλούσια φυσικά και πολιτιστικά τοπία οψιδιανού στον κόσμο, και τα λίθινα σύνολα των πολυάριθμων παλαιολιθικών θέσεων είναι κατά κύριο λόγο, αν όχι εξ ολοκλήρου,  από οψιδιανό."
Το έργο είναι από τα  τελευταία των επιτευγμάτων ΤΟΥ Δρ Frahm στον τομέα προμήθειας του οψιδιανού , μια περιοχή που προηγουμένως έχει ερευνηθεί είναι στη Συρία, πριν από την τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης που απειλεί πλέον την κληρονομιά της χώρας.
Η έρευνα αυτή προέκυψε από τη συμμετοχή του τμήματος στην ΕΕ χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Marie Curie και το δίκτυο γνωστό με το ακρωνύμιο του ως NARNIA. 

2......  Microplasma Device

Μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, έχουν αναπτύξει μια μικροσκοπική συσκευή που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι σήμερα ανακαλύπτουν τα αντικείμενα στο χώρο.

Μια νέα συσκευή  μικροπλάσματος Microplasma Device
που εμφανίζεται στο δάχτυλο του διδακτορικού φοιτητή  Martin Berglund του Uppsala University, μπορεί να βοηθήσει αρχαιολόγους  χρονολογούν αντικείμενα επι τόπου . Credit: A.Persson / Uppsala
  
Το εν λόγω μέσο μπορεί  να περιγραφεί ως ένα υψηλής τεχνολογίας συσκευή  μικροπλάσματος   που είναι σε θέση να επεξεργαστεί  με ελεγχόμενο και αποτελεσματικό τρόπο. Ενώ η συσκευή, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Journal of Applied Physics , θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε σκληρά περιβάλλοντα, και ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τη μελέτη της τέχνης.
Η συσκευή - η οποία ερευνητές από Ångström Space Technology του πανεπιστημιακού  Κέντρου ( ASTC ) περιγράφουν ότι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, και μια ολοκληρωμένη ρευστού συστήματος, με ανιχνευτές Langmuir για τη διάγνωση του πλάσματος. Η αρχαιολογία διερευνάται ως πιθανή κύρια εφαρμογή της πρόσφατα αναπτυγμένη συσκευή τους για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατανομή των ισοτόπων άνθρακα στα οργανικά δείγματα. 

Για τις πληροφορίες που μπορεί να προσφέρει

Ως ανώτερος ερευνητής ο Anders Persson του Linköping University εξήγησε, οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τους αρχαιολόγους, αλλά και τη συλλογή των δεδομένων μπορεί επίσης να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
"Η συσκευή  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξει ένα μέσο για τους αρχαιολόγους ανασκαφών , κάτι με το οποίο θα τους επιτρέψει να εκτελούν μετρήσεις, επί τόπου . Αυτό με τη σειρά του μπορεί να φέρει επανάσταση την αρχαιολογία με τη διαφοροποίηση της ποσότητας των πληροφοριών που διατίθενται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μιας ανασκαφής , είπε σε μια δήλωση στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής ( AIP ),. Τόνισαν επίσης ότι η έρευνα ήταν «ακόμα μια πρώιμη μελέτη για να αξιολογήσει τη χρήση αυτού του τύπου της πηγής πλάσματος.