ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΙΝ 4000 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΣΟ ΕΙΣ ΚΑΡΙΑΝ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ



ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΑΣΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ

Πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη Ιασό στα παράλια της Μικράς Ασίας , έχουν αποκαλύψει ότι η πόλη θάφτηκε στην τέφρα πριν από 3.600 χρόνια μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαίστειου της  Θήρας  Ομάδα των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο Studi Delle Tuscia της Ιταλίας αποκάλυψε, επίσης, ένα 4.000-ετών σύστημα αποχέτευσης των κρητομυκηναιων αλλά και νεώτερες σήραγγες στο θέατρο της ελληνικής πόλης. 


Φέτος, οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη  Ιασό  έχουν αποκαλύψει ένα κρητομυκηναϊκό σύστημα αποχέτευσης που ήταν στη θέση του μετά από 4000 χρόνια.-ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΙΑΣΟΥ .

Η πόλη πήρε
το όνομά της από το Ιασό, αρχηγό των αποίκων του Άργους της Πελοποννήσου (6ος αι. π.Χ.) Η Ιασός (Kiyi Kişlacık) ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις-λιμάνια της Καρίας, στις ακτές του κόλπου της Ιασού, μεταξύ της Μιλήτου και των Μυλάσων. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα πιο βόρεια από την Κω.

Παρουσίασε μεγάλη ακμή ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική περίοδο. Μεγάλη ακμή παρουσιάζει ένας εξαιρετικά σημαντικός οικισμός της Πρώιμης εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία). 
Η Ιασός υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μινωικές εγκαταστάσεις της Μικράς Ασίας (1900 ως 1550 π.Χ.) τις οποίες διαδέχτηκε ένας μεγάλος μυκηναϊκός οικισμός (1500 ως 1250 π.Χ.).
Υπήρξε μέλος της Δηλιακής Συμμαχίας. Καταστράφηκε κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο αλλά ξαναχτίστηκε, μάλλον με τη βοήθεια της Κνίδου. 
Ευεργετήθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο και τη σελευκιδικής καταγωγής βασίλισσα Λαοδίκη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο, συνδεδεμένο με τη Μίλητο,  τη Κω, τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Γνώρισε περιορισμένη ευημερία κατά τους Ελληνιστικούς και Αυτοκρατορικούς χρόνους.

 Η Αρχαία ελληνική πόλη της Ιασού αναπτύχθηκε και μετά και πάνω  από τις στάχτες του ηφαιστείου της Θήρας, χάρη σε νέες ανακαλύψεις. Ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή για μισό αιώνα, έχουν βρεθεί κρίσιμα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής. 




Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εκεί  έχουν ανακαλύψει πρόσφατα ότι η αρχαία πόλη θάφτηκε κάτω από ένα βουνό τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της  Θήρας πριν από 3.600 χρόνια. Εκσκαφές αποκάλυψαν επίσης ένα σύστημα αποχέτευσης που ήταν στη θέση του 4000 χρόνια .Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Marcello Spanu, συνεργάζεται με βοηθό τον αρχαιολόγο Emanuele Borgia και τον Sevki Bardakçı αλλά και 28 άλλους Ιταλούς  αρχαιολόγους, καθώς και φοιτητές οι οποίοι έχουν αποκαλύψει πρόσφατα νέα ιστορικά μνημεία μέσα στην αρχαία πόλη .
 
Ο Spanu είπε ότι οι στήλες που βρέθηκαν σε ένα μέτρο βάθος για την  υπόγεια αποχέτευση προσδίδουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την ιστορία της πόλης. «Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, το οποίο προκάλεσε και την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού στα νησιά την  Κρήτη και τη Σαντορίνη, η αρχαία πόλη καλύφθηκε με στάχτη και παρέμεινε έτσι για λίγο. Αυτός είναι ο λόγος που το αποχετευτικό σύστημα και οι σήραγγες στο αρχαίο θέατρο δεν έχει αλλάξει. 
Στο τέλος των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης, για το οποίο ξοδεύουμε περίπου 100.000 τουρκικές λίρες ετησίως,(ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΤΩΡΑ) είμαι βέβαιος ότι αυτό το μέρος θα είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική περιοχή της Τουρκίας,  είπε ο Spanu . Ο  Bardakçı, ο αναπληρωτής επικεφαλής των ανασκαφών είπε ότι οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης είχαν ρίξει φως σε ιστορικά εκθέματα σε μια τεράστια περιοχή και πέτυχε στην παροχή βασικών στοιχείων για το παρελθόν της περιοχής. 


Ως αποτέλεσμα των έργων που θα πραγματοποιηθούν στην αγορά, το ιερό της Άρτεμιδος και στον  ιερό χώρο της Εστιάδος, στην  περιοχή του ναού του Διός , το σπίτι με το ψηφιδωτό, την ακρόπολη, το δυτικό λιμάνι με το κάστρο και το λιμάνι, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1481 και 1522, η περιοχή θα γίνει μία από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις (των ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ) από την άποψη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε ετοιμάσει την ακριβή θέση και ένα ψηφιακό χάρτη της αρχαίας πόλης με δορυφορικές φωτογραφίες. 

 




 
ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ…..
....όπως αναφέρει.....Όταν το έργο ολοκληρωθεί, αναμένουμε ότι οι τουρίστες θα σπεύσουν στην περιοχή. Από το επόμενο έτος, θα είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators για την προώθηση της Iasos μέσω ημερήσιων εκδρομών με βάρκα και σαφάρι με τζιπ, είπε o Bardakçı 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ