Βρετανός φιλόσοφος : «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Αγγλία έχει ακόμη τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»

Υπέρ της επιστροφής των  μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται ο γνωστός Άγγλος φιλόσοφος Σάιμον Κρίτσλεϊ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Αγγλία έχει ακόμη τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Ο Άγγλος φιλόσοφος, μιλώντας την Πέμπτη στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στον χώρο της Αρχαίας Καλλιρρόης στις όχθες του Ιλισού τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αναφέρει το newsit.

Ο Κρίτσλεϊ, αναφερόμενος στη βρετανική του καταγωγή δήλωσε
πως «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Αγγλία έχει ακόμη τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και στην Αθήνα, και πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους», ενώ λίγο αργότερα δήλωσε «έκπληκτος» από την στάση της Βρετανικής κυβέρνησης και τόνισε πως «όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε ειδικός χώρος για τα Μάρμαρα, τώρα όμως υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης».
 ΕΠΙΣΗΣ.........ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΩΣ «ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ»....ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ

ΔΕΝ ΛΕΓΌΤΑΝ ΕΛΓΙΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΑΡΑΜΑΡΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΓΙΝΕΙΑ

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ  ....... Ο Τόμας Μπρους, και ήταν ο 7ος Κόμης του Έλγιν

 (Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin, Σκωτία 1766 - Παρίσι 1841) ήταν Βρετανός κλέφτης, διπλωμάτης, Πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη. Κατόρθωσε να μεταφέρει από την Αθήνα το 1803 και το 1812 πολυάριθμα γλυπτά, τα οποία αφαίρεσε από τον Παρθενώνα, από τον ναό της Απτέρου Νίκης και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Την πράξη του αυτή στιγμάτισαν επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Λόρδος Βύρων στα ποιήματα του "Τσάιλντ Χάρολντ" και "Η κατάρα της Αθήνας". Τα γλυπτά, που έμειναν γνωστά με την ονομασία Ελγίνεια Μάρμαρα, τα αγόρασε από τον Έλγιν η αγγλική κυβέρνηση το 1816 και από τότε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Την επιστροφή τους στην Ελλάδα ζήτησαν κατά καιρούς πολλοί Άγγλοι ποιητές Στη δεκαετία του 1980 η υπουργός Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια παγκόσμια προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Δεν ήταν το μοναδικό διακεκριμένο μέλος της οικογένειάς του, καθώς ο πατέρας του, Τσαρλς, 5ος κόμης ήταν Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Σκωτίας, ο γιος του, Τζέιμς, 8ος κόμης ήταν Κυβερνήτης της Τζαμάικα, του Καναδά και της Ινδίας και ο εγγονός του Βίκτωρ, 9ος κόμης, Αντιβασιλέας της Ινδίας.