Άγκυρες από τους Καρχηδονιακούς πόλεμους βρεθήκαν ανοικτά της Σικελίας

Ένα βασικό επεισόδιο των  πολέμων Καρχηδόνας- Ρώμης  έχει προκύψει από ευρήματα στα νερά κοντά στο μικρό νησί της Σικελίας την Παντελερία, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σύμπλεγμα από περισσότερες από 30 αρχαίες άγκυρες.

Μία από τις άγκυρες που άφησε των  Καρχηδονίων πλόας   Παντελερία Ricerche  Discovery News]
Βρέθηκαν σε βάθος μεταξύ 160 και 270 πόδια στην  Cala Levante, ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, οι άγκυρες σήμερα είναι ηλικίας περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τον
Leonardo Abelli, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Sassari, οι άγκυρες είναι εντυπωσιακή απόδειξη ότι  οι Ρωμαίοι και Καρχηδόνιοι έκαναν αγώνα για να κατακτήσουν  τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου (264-241 π.Χ.).
"Θα είχαν  σκόπιμα εγκαταλειφθεί εδώ οι άγκυρες διότι τα πλοία των Καρχηδονίων θα κρύβονταν από τους Ρωμαίους σε αυτό το σημείο και δεν μπορούσαν να χάσουν  χρόνο προσπαθώντας να ανακτήσουν τις  βαριές άγκυρες από τέτοια βάθη  για αυτό θέλοντας να φύγουν γρήγορα τις έκοψαν.
Απλωμένη στρατηγικά μεταξύ της Αφρικής και της Σικελίας, η νήσος Παντελερία έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ των Ρωμαίων και Καρχηδονίων κατά τη διάρκεια του τρίτου αιώνα π.Χ. Η Ρώμη κατέλαβε το μικρό νησί της Μεσογείου στο πρώτο Καρχηδονιακού Πολέμου το 255 π.Χ., αλλά το έχασε ένα χρόνο αργότερα.
Το 217 π.Χ., στο δεύτερο πόλεμο, η Ρώμη επανάκτησε τελικά το νησί, ακόμα και γιόρτασε το γεγονός με αναμνηστικά νομίσματα  και εορτές . Μετά την πρώτη κατάκτηση το 255 π.Χ., η Ρώμη πήρε τον έλεγχο του νησιού με ένα στόλο με πάνω από 300 πλοία.
«Οι πλόες των Καρχηδονίων που στάθμευαν  τότε , κοντά στην Παντελερία δεν είχαν  άλλη επιλογή από το κρύβονται κοντά στη βόρεια ακτή και να προσπαθούν να ξεφύγουν. Για να γίνει αυτό, έκοψαν τις άγκυρες και τις άφησαν  στη θάλασσα. Εγκατέλειψαν επίσης μέρος του φορτίου τους να ελαφρύνουν τα πλοία και να κερδίσουν  ταχύτητα, "
Πράγματι, η ομάδα Abelli βρήκε πολλά βάζα σε ομάδες απο 4 έως 10 κομμάτια κοντά την περιοχή  Punta Tracino, όχι μακριά από όπου βρέθηκαν οι άγκυρες .
Δύο χρόνια πριν, η ίδια ομάδα βρήκε 3.500 κέρματα Καρχηδονίων  περίπου σε 68 πόδια βάθος Χρονολογούνται μεταξύ 264 και 241 π.Χ., τα χάλκινα νομίσματα χαρακτηρίζονται από  την ίδια εικονογραφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χρήματα κοπήκαν για ένα θεσμικό  τρόπο πληρωμής, ενδεχομένως να διατηρήσει η Καρχηδόνα στρατεύματα.
Το  πλοίο  των Καρχηδονίων κατευθύνθηκε προς τη Σικελία, τα χρήματα αφέθηκαν  σκόπιμα στη θάλασσα, σε σχετικά ρηχά  νερά, με την ελπίδα της εύρεσης  αργότερα.
Κοντά στα νομίσματα βρήκαμε μια μεγάλη άγκυρα πέτρα με τρεις τρύπες και έναν κορμό δέντρου. Πιστεύουμε ότι ήταν σημαδούρα για  το σημείο όπου ο θησαυρός ήταν κρυμμένος, " είπε ο κ.Abelli.

Η υποβρύχια έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια