Πρωτοποριακοί χώροι μάθησης σε εννέα βιβλιοθήκες της χώρας

Πώς θα μπορούσαν να είναι οι δημόσιες βιβλιοθήκες του μέλλοντος; Την απάντηση δίνουν το Δίκτυο Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών «Future Library» και το Ίδρυμα Νιάρχος που με τη βοήθεια της Google μετασχηματίζουν ελληνικές

βιβλιοθήκες σε πρωτοποριακούς χώρους, όπου οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι, να ζωγραφίσουν σε τοίχους, να συνθέσουν μουσική ή να καταγράψουν ψηφιακές ιστορίες.

Εννέα βιβλιοθήκες της χώρας, μέλη του Δικτύου «Future Library», στη Δράμα, τη Λιβαδειά, τη Ναύπακτο, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο, το δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την Ηλιούπολη και τα Χανιά, θα φιλοξενούν από τα τέλη του χρόνου Media labs, δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας. Το Ίδρυμα Νιάρχος θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την κατασκευή τους, την απόκτηση εξοπλισμού, την εκπαίδευση προσωπικού και τη διοργάνωση δράσεων για την προώθηση των νέων τεχνολογιών.

Την κατασκευή των νέων χώρων ανέλαβε αρχιτεκτονικό γραφείο, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ η δημιουργία τους θα φέρει και τη «σφραγίδα» της Google. Η πρωτοποριακή παγκοσμίου φήμης εταιρεία θα παράσχει τεχνογνωσία για τη σχεδίαση των χώρων (πηγή έμπνευσης θα αποτελέσουν τα ίδια τα διάσημα γραφεία ανά τον κόσμο) και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογίας.

«Θέλουμε να μετεξελίξουμε τις βιβλιοθήκες από χώρους πρόσβασης στη γνώση σε σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες, σε χώρους ανταλλαγής πληροφοριών και πρόσβασης στην καινοτομία», επισήμανε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Public Policy Manager της Google, Διονύσης Κολοκοτσάς.

Οι νέοι χώροι θα απαρτίζονται από ζώνες δραστηριότητας, όπως αναγνωστήριο, όπου η ανάγνωση βιβλίων θα γίνεται σε πουφ ή άλλα αναπαυτικά καθίσματα, μουσικό στούντιο, σταθμούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τοίχο έκφρασης και συνεργατικό χώρο.

Στόχος είναι η προσέλκυση πρωτίστως εφήβων, νέων, φοιτητών, ανέργων και μεταναστών, οι οποίοι θα μπορούν στις παραπάνω βιβλιοθήκες να διαβάζουν, να δημιουργούν, να έχουν πρόσβαση στη μάθηση, να παίζουν, να χαλαρώνουν και να μοιράζονται, όπως εξήγησε ο συντονιστής του Δικτύου «Future Library», Δημήτρης Πρωτοψάλτου.

Μετά την ολοκλήρωση των χώρων, το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο τρόπος λειτουργίας τους, προκειμένου να παραμείνουν «ζωντανοί». Για τον λόγο αυτό το «Future Library» θα απευθύνει πρόσκληση σε δημιουργικές ομάδες της χώρας, για να καταθέσουν προτάσεις σχετικές με δράσεις πολιτιστικές, επιχειρηματικές, τεχνολογικές και όχι μόνο, που θα καταστήσουν τους χώρους βιώσιμους. Εξάλλου, η έναρξη λειτουργίας των Media labs τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα συνοδευτεί από τη διοργάνωση σειράς δημιουργικών δράσεων.

Σημειώνεται ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Future Library» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, με επίκεντρο τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος, με στόχο να μετεξελίξει τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας σε τοπικούς πυρήνες καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια