Άγνωστη αρχαία πόλη αποκαλύφθηκε στη Σκόπελο


Άγνωστη αρχαιολογική θέση ήρθε στο φως, στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου στην Σκόπελο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
 Πρόκειται για θέση, πιθανότατα Κλασικής Εποχής, η οποία εντοπίστηκε στις παρυφές της

υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής και βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τις δύο ήδη γνωστές αρχαιολογικές θέσεις, την ακρόπολη και την κάτω πόλη, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι σωστικές ανασκαφές της ΙΓ' ΕΠΚΑ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο, εντάθηκαν από τον Μάϊο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2013, έχουν ως στόχο να αποσαφηνίσουν τον χαρακτήρα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καινούργιας αρχαιολογικής εγκατάστασης, που ήρθε στο φως.

«Η συγκεκριμένη θέση έγινε αντιληπτή από τα πολλά θραύσματα των αγγείων που υπήρχαν στην επιφάνεια του εδάφους και αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των εκσκαφών που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου», αναφέρει η Προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου. Η ίδια καθιστά παράλληλα σαφές ότι: «η νέα αυτή αρχαιολογική θέση βρίσκεται στις παρυφές του έργου, δε βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και για το λόγο αυτό η ανασκαφή που διενεργούμε, δεν παρεμποδίζει την ολοκλήρωσή του».

Μέχρι στιγμής η ανασκαφή έχει φέρει στο φως επιχώσεις, δηλαδή στρώματα χωμάτων με κεραμική. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, δηλαδή τοίχοι κτιρίων ή κάποια άλλα μόνιμα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για μεμονωμένη εγκατάσταση, αγροτική εγκατάσταση ή μικρό οικισμό, αντίστοιχα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα για τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης εγκατάστασης, αλλά πιστεύουμε ότι με την συνέχιση των ανασκαφών, θα μπορέσουμε να τον αντιληφθούμε καλύτερα», αναφέρει η κ. Ιντζεσίλογλου. Η έρευνα, σημειωτέον, θα επεκταθεί και στον παρακείμενο λόφο, προκειμένου οι αρχαιολόγοι να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για το χώρο και τα ευρήματα, που ανάγονται πιθανότατα στον 4ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνουν πολλά θραύσματα φορέων αλλά και αγγείων καθημερινής χρήσης, τα οποία παραπέμπουν ενδεχομένως σε αγροτική εγκατάσταση, που σχετίζονταν με την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού.

Σημαντικοί χώροι

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την γνωστή αρχαιολογική θέση Παλαιόκαστρο ή Άγιος Γεώργιος στον σημερινό οικισμό Πάνορμος, όπου υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Πανόρμου. Τα τείχη της ακρόπολης είναι ορατά σε ύψος άνω των δύο μέτρων και διακρίνονται για την επιμελημένη τοιχοδομία τους. Στο εσωτερικό της ακρόπολης έχουν γίνει, αντίστοιχα, μικρής κλίμακας σωστικές ανασκαφές, οι οποίες αποκάλυψαν μεταξύ άλλων εργαστήριο κατασκευής αμφορέων αλλά και τον λάκκο εναπόθεσης άχρηστων αγγείων.

Έξω από την Ακρόπολη εκτείνονταν η κάτω πόλη, η οποία βρίσκεται σήμερα σε πολύ μεγάλο βάθος, πάνω από ενάμιση μέτρο, εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι με την πάροδο των αιώνων, τα ερείπια των αρχαίων κτιρίων καλύφθηκαν από χώματα που συμπαρέσυρε στο πέρασμά του χείμαρρος, ο οποίος προέρχονταν από τα ανατολικά και κατέβαινε στην θάλασσα. Οι σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο αποκάλυψαν τμήματα κτιρίων της Κλασσικής Εποχής, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πόλη φαίνεται ότι δεν είχε διάρκεια ζωής μετά από τα Κλασσικά χρόνια και την διάλυση της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Όλα τα στοιχεία που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική έρευνα, μαρτυρούν την σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία ήκμασε στην Κλασσική εποχή, αφήνοντας σημαντική ιστορική παρακαταθήκη, ενώ η συνέχιση των ερευνών εκτιμάται ότι θα συμπληρώσει το παζλ της αρχαιολογικής γνώσης με καινούργιες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια