Βρέθηκαν στην βυθό δύο πλοία στην αρχαία ελληνική πόλη Τίειον ,αποικία τις Μιλήτου


Δύο βυθισμένα πλοία που έχουν εντοπισθεί  από  αλιείς της περιοχής  από την αρχαία ελληνική πόλη Τίειον αποικία τις Μιλήτου  στη Μαύρη Θάλασσα επαρχία Βιθυνίας (Ζονγκουλντάκ) στην σημερινή Τουρκία  Με την ανακοίνωση ότι δύο
βυθισμένα πλοία έχουν παρατηρηθεί από την αρχαία πόλη, οι υπάλληλοι της αρχαιολογίας της περιοχής  περιμένουν  το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού άδεια και χρηματοδότηση για καταδύσεις

Αναφορά από τον Στράβωνα στα Γεωγραφικά
Καυκώνων γένος τὸ περὶ τὸ .........Τίειον ......  μέχρι Παρθενίου καὶ τὸ τῶν..........
            ............ Παρθενίου ποταμοῦ πόλιν ἔχοντας τὸ Τίειον,  οἱ μὲν Σκύθας φασὶν οἱ........



Ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας και αρχαιολογικών ς ανασκαφών από το  Πανεπιστήμιο Karabük, καθηγητής Sumer Atasoy είπε ότι είχαν γίνει προηγουμένως γνωστά τα στοιχεία για τα βυθισμένα πλοία στο λιμάνι της αρχαίας πόλης, αλλά δεν μπορούσε να προσδιοριστεί θέση τους. Ο Atasoy είπε ότι εκτιμάται ότι τα πλοία είχαν βυθιστεί μετά το χτύπημα στα βράχια, και συνέχισε: «Είμαστε σε αναμονή για έγκριση και χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο. Τα  δύο αρχαία πλοία είναι υπό εξέταση. Είπε ότι τα πλοία έχουν αγγεία, στήλες και πέτρες. Δεν ξέρουμε πόσο βαθιά είναι.


 Όταν πάρουμε χρηματοδότηση  και την άδεια, οι δύτες θα βουτήξουν για να τραβήξουν  φωτογραφίες και θα έχουμε μια ιδέα σχετικά με τη θέση και το βάθος τους. » ...προσθέτοντας, «Η Ενάλια αρχαιολογία απαιτεί μια διαφορετική τεχνική. Πρέπει να βιαστούμε για να διατηρηθούν τα βυθισμένα πλοία, τα οποία μπορεί να είναι από τις περιόδους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , το Βυζάντιο ή από τους Γενουάτες μεταξύ του δεύτερου αιώνα  μ.Χ. και 13ου αιώνα π.Χ. 

Ο τούρκος ενώ ανέφερε ρωμαϊκή και άλλες περιόδους δεν ανέφερε την λέξη ελληνική εποχή μιας  και αναφέρει τον 13 ο αιώνα π.Χ. Τις δηλώσεις τις έκανε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τουλάχιστον δεν αναφέρει την λέξη η εφημερίδα στα πλαίσια  τακτικής προπαγάνδας εναντίων  κάθε τι ελληνικού. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια