Το φρούριο των Αιγοσθένων αναστηλώνεται πλήρως


Μεγάλα τμήματά του υψώνονται ακόμη περήφανα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό
Μερική ή πλήρης η αναστήλωση του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων; Πλήρης αποφάνθηκε
το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γι΄αυτό το σπουδαίο οχυρωματικό έργο της αρχαιότητας, μεγάλα τμήματα του οποίου υψώνονται ακόμη περήφανα στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό. Ο νοτιοανατολικός πύργος του αρχαίου φρουρίου εξάλλου, ο οποίος είναι υπό αναστήλωση δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο μνημείο του 4ου π. Χ. αιώνα αλλά μέρος μιας από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις στην Ελλάδα.

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, που διεξάγονται με εποπτεύοντα τον πολιτικό μηχανικό κ. Κώστα Ζάμπα, η ταυτοποίηση των πεσμένων στο έδαφος λίθων και κατά συνέπεια ο εντοπισμός των θέσεών τους στο μνημείο παρέχει πλέον κάθε δυνατότητα επανατοποθέτησής τους. Κι αυτό υπήρξε καθοριστικό για την απόφαση του ΚΑΣ, αφού μία καθολική αναστήλωση θα αποδώσει τον πύργο στην αρχική του μορφή ενώ παράλληλα θα τον διασώσει από μελλοντικές καταπονήσεις. Και μόνο η τοποθέτηση στέγης μπορεί να τον προστατέψει από τους σεισμούς, από τους οποίους έχει πληγεί στο παρελθόν αλλά και απλώς από τα νερά της βροχής ενώ η τελική εικόνα είναι ασφαλώς το αισθητικό ζητούμενο.

Η στρατηγική θέση των Αιγοσθένων στην αρχαιότητα, παραμεθόρια για την ακρίβεια, που άλλοτε ανήκε στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους και για σύντομο διάστημα στους Βοιωτούς ήταν η αιτία κατασκευής αυτού του μεγάλου αμυντικού έργου στην πλαγιά του Κιθαιρώνα. Η χρήση του μάλιστα επεκτάθηκε και στη Βυζαντινή εποχή καθώς η εξαιρετική κατασκευή του παρείχε πάντα ασφάλεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια