Στην Ελλάδα πριν 8000 χρόνια έκαναν φυτοκαλλιέργειες με λίπασμα , πότιζαν τα χωράφια τους και έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα .!


Πρώτοι οι αγρότες της Ευρώπης χρησιμοποιούν λίπασμα 8.000 χρόνια πριν.

Μια νέα μελέτη λέει οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης είχαν κάποτε πολύ πιο εξελιγμένες πρακτικές από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι αγρότες της Νεολιθικής Εποχής έριχναν λίπασμα και πότιζαν τις καλλιέργειες τους, ήδη από το 6.000 π.Χ..
Υποτίθεται ότι η κοπριά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα μέχρι την Εποχή του Σιδήρου και τη Ρωμαϊκή εποχή. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι
εμπλούτισαν τα επίπεδα του αζώτου-15, ένα σταθερό ισότοπο ,κάτι που είναι πλούσιο στην κοπριά, και έχουν βρεθεί σε απανθρακωμένα δημητριακά και τους σπόρους που λαμβάνονται δείγματα από 13 νεολιθικούς οικισμούς σε όλη την Ευρώπη του 5900 - 2400 π.Χ. και φυσικά από την Ελλάδα με τους παλαιότερους διαπιστωμένους νεολιθικούς οικισμούς.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος με τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών . Η μελέτη δείχνει ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν τη Νεολιθική εποχή την κοπριά από τα κοπάδια τους με τα βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους και ως λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για τις καλλιέργειες.
Η λίπανση περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην καλλιεργήσιμη γη, επειδή η κοπριά λειώνει αργά και καλλιέργειες επωφελούνται από τα θρεπτικά συστατικά της για πολλά χρόνια. Αυτή η νέα θεωρία υποδεικνύει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη γεωργία.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι αγρότες αναγνώρισαν την εγγενή αξία της εντατικής διαχείρισης της γης και προσπάθησαν να το διατηρήσουν για τους απογόνους τους. Αυτή η νέα προοπτική ανατρέπει την παραδοσιακή άποψη που έχουν μελετητές ότι αγρότες της Νεολιθικής Εποχής ήταν νομάδες που έκαιγαν την δασώδη γη για την δημιουργία προσωρινών εκτάσεων για τις γεωργικές καλλιέργειες.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η υιοθέτηση της γεωργίας είχε μια μακροχρόνια επίδραση στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτό ήταν ασαφές για την η φύση της πρώιμης ευρωπαϊκής γεωργίας και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής.
Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Amy Bogaard από τη Σχολή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι αγρότες έκαναν εδώ και καιρό μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως αυτή της λίπανσης στον χώρο τους ρίχνει νέο φως στη φύση στα πρόωρα αγροτικά τοπία στους νεολιθικούς χρόνους. Η ιδέα ότι οι γεωργικές εκτάσεις θα πρέπει να φροντίζονται από την ίδια οικογένεια για γενεές φαίνεται μια αρκετά προηγμένη έννοια, αλλά η πλούσια και εύφορη γη θα είχε θεωρηθεί ως κάτι εξαιρετικά πολύτιμο για τις καλλιέργειες. Πιστεύουμε ότι η γη θεωρήθηκε ως ένα αγαθό που πρέπει να κληρονομηθεί από τους δικούς τους απογόνους , έτσι οι κοινωνικές διαφορές όσον αφορά τις πρώτες ευρωπαϊκές αγροτικές κοινότητες άρχισαν να αναδύονται μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. »
Η κτήση της γης ,της εδαφικότητας των πρώτων ομάδων της γεωργίας μπορεί να βοηθήσει και να εξηγήσει τεκμηριωμένα γεγονότα της περιόδου που αφορούν γεγονότα ακραία βίας. Η μελέτη αναφέρει το παράδειγμα μιας μαζικής ταφής της Νεολιθικής της έκτης χιλιετίας π.Χ. στο Talheim, στην σημερινή Γερμανία, η οποία διατηρεί τα ερείπια μιας κοινότητας που σκοτώθηκε από δράστες με λίθινα εργαλεία, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για να καθαριστεί τη γη.

Η έρευνα βασίζεται σε σταθερές του άνθρακα και αζώτου με ισοτοπική ανάλυση των 124 δειγμάτων καλλιέργειας του κριθαριού, σιταριού , στις φακές και τα μπιζέλια, συνολικής ποσότητας περίπου 2.500 σπόρων. Τα απανθρακωμένα δείγματα αντιπροσωπεύουν την συγκομιδή και είναι διατηρημένα σε Νεολιθικής εποχής σπίτια που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Τα δείγματα προέρχονταν από αρχαιολογικές ανασκαφές νεολιθικών οικισμών σε όλη την Ευρώπη, που χρονολογείται από σχεδόν 6.000 έως 2.400 π.Χ..

Κκριθάρι από το Hornstaad-Hoernle, νοτιοδυτική Γερμανία 
[Credit: Copyright Ian Cartwright / Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]
Η μελέτη έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την έρευνα σχετικά με την διατροφή των πρώτων αγροτών. Οι αρχαιολόγοι βασίζονται στην ανάλυση σταθερών ισοτόπων του σκελετικού υλικού για τη δημιουργία μιας υπογραφής, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τι οι άνθρωποι κάποτε έτρωγαν. Το βαρύτερο σταθερό ισότοπο του αζώτου-15 βρέθηκε στην κοπριά ένδειξη για μια διατροφή πλούσια σε κρέας και γάλα.
Είχε υποτεθεί ότι οι πρώτοι αγρότες στην βορειοδυτική Ευρώπη είχαν μια διατροφή γεμάτη από ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πρωτεΐνη από τα δημητριακά και τις καλλιέργειες είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο προηγουμένως νομίζαμε, και ότι τη Νεολιθική εποχή οι καλλιέργειες ήταν ένα βασικό μέρος της διατροφής τους.
Στην καλλιέργεια με την ισοτοπική ανάλυση σε άζωτο(crop nitrogen isotope analysis ) δείχνει ότι οι πρώτοι αγρότες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την κοπριά τους στρατηγικά ως πόρο που προερχόταν από τον αριθμό των ζώων που κατείχαν . Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγρότες έκαναν προσεκτικά επιλεγμένες καλλιέργειες για να θα ωφεληθούν περισσότερο από τα λιπάσματα, αφήνοντας άλλες καλλιέργειες να αναπτυχθούν με λίγη ή καθόλου κοπριά. Αυτό αποδεικνύει τη γνώση της καλλιέργειας φυτών που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τα δείγματα των σιτηρών και παλμό ελήφθησαν από τις περιοχές σε όλη την Ευρώπη: στο Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνονται Hambledon Hill στο Dorset και την πεδιάδα του Lismore. Άλλες νεολιθικές θέσεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα ήταν στην Ελλάδα,το Κουφόβουνο Διδυμότειχου ,στη σημερινή Βουλγαρία,το Καράνοβο την Σλάτινα ,τη σημερινή Γερμανία Vaihingen το Hornstaad ,την Ουγγαρία ,Ecsegfalva και τη Δανία.


Οι οικισμοί που επιλέχτηκαν αρχίζουν το 5900 πΧ ενώ μπορούσαν να επιλεχθούν και παλαιότεροι και να γίνει και εκεί η έρευνα ,αλλά ..... δεν επιλέχθηκαν. Σημειωτέον ότι αυτοί βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο ...Όλως τυχαία .....
Το πρόγραμμα έρευνας για το University of Oxfordχρηματοδοτήθηκε από.... The project was funded by a grant from the Natural Environment Research Council (NERC). Το οποίο είναι Βρετανικό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια