Ο Μέγας Κωνσταντίνος και το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου


Μετά από δύο μήνες που πέρασαν στην Ρωμαϊκή Βίλα στη Βιμινάκιο  έκθεση «Ο Μέγας Κωνσταντίνος και το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313. - Η γέννηση του Χριστιανισμού στις ρωμαϊκές επαρχίες στο έδαφος της Σερβίας "μεταφέρθηκε  στο Βελιγράδι από τις 2 Ιουλίου.
 Η έκθεση αποτελείται από επτά οπτικές και θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει εκθέματα που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Γλυπτά, σπαράγματα της αρχιτεκτονικής πέτρινη διακόσμηση, τοιχογραφίες, κοσμήματα, τελετουργικά αντικείμενα, σκεύη και
αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, κεραμικά και γυαλί, τα επίσημα  ενδύματά των στρατιωτικών και του  εξοπλισμού, ρωμαϊκής αυτοκρατορικής κοπής  χρήματα και αυτοκρατορικά μετάλλια θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες επόμενους δύο μήνες.

Τα εκθέματα προέρχονται από διάφορες τοποθεσίες στη Σερβία, η πιο σημαντική ανάμεσά τους είναι αυτές που βρέθηκαν στα οικιστικά συγκροτήματα των Sirmium και Mediana κοντά στο Νις.
Εκτός από αυτά τα αστικά - οικιστικά κέντρα, τα ανακτορικά συγκροτήματα στην Gamzigrad (Felix Romuliana) και Sarkamen κοντά Negotin έχουν επίσης κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο πλούτος της ζωής στα αστικά κέντρα είναι εκπροσωπούμενος  με χρυσά, αργυρά και χάλκινα ευρήματα, ενώ ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο Singidunum , Βιμινάκιον, καθώς και εκείνων που προέρχονται από το Sabac, η περιοχή γύρω από το βουνό Rudnik
Περίπου 180 εκθέματα από το τέλος του δεύτερου, έως στον έκτο και έβδομο αιώνα μ.Χ. που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση του ιστορικού του κανόνα του Κωνσταντίνου, καθώς και καλλιτεχνικές τάσεις που είχαν καλλιεργηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ιδιαίτερη έλξη για τον θεατή είναι ένα πορτρέτο του Μεγάλου Κωνσταντίνου σε μπρούντζο, που ανακαλύφθηκε το 1900, στην Κωνσταντίνη γενέτειρα του Naissus (Νις). Το πορτραίτο ήταν πιθανώς μέρος ενός μνημειακού αγάλματος, ίσως ιππασίας, σε φυσικό μέγεθος. Εδώ το κεφάλι του Κωνσταντίνου στέφεται με διάδημα, που αποτελείται από τετράγωνα πλακίδια και μεγάλες χάντρες με ένα κυκλικό μετάλλιο στη μετωπική περιοχή. Το άγαλμα, στο οποίο η κεφαλή ανήκει, μάλλον γίνεται το 334, κατά τη διάρκεια του χρόνου, όταν ο αυτοκράτορας κατοικούσε στο Νις, και διακοσμούσε  την κεντρική πλατεία -. Το φόρουμ ,την αγορά της αρχαίας Νις

Με την έκθεση αυτή το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου παρουσιάζει μια αξιόλογη συλλογή των παλαιών αντικειμένων . Έκθεση "ο Μέγας Κωνσταντίνος και το Διάταγμα των Μεδιολάνων 313 - Η γέννηση του Χριστιανισμού σε ρωμαϊκές επαρχίες στο έδαφος της Σερβίας» θα είναι ανοικτή στο κοινό . στο Εθνικό Μουσείο στο Βελιγράδι μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου , κατόπιν η έκθεση θα μεταφερθεί στη Νις στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια